Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/01/20201-01-19-banozic-sabor-3-1024x683.jpg
Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru | F. Klen

Hrvatska vojska od prvoga trenutka na raspolaganje je stavila sve svoje sposobnosti i pomagat će Banovini koliko god bude potrebno, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak, 19. siječnja 2021., na aktualnom prijepodnevu kojim je započelo zasjedanje 6. sjednice Hrvatskoga sabora, tijekom kojeg su predstavnici Vlade RH odgovarali na zastupnička pitanja.

Tom prigodom ministar Banožić odgovorio je na zastupničko pitanje o angažmanu Hrvatske vojske na područjima pogođenim potresom krajem 2020. godine u Sisačko-moslavačkoj županiji istaknuvši kako se Hrvatska vojska odmah nakon potresa aktivno uključila u pružanje pomoći tamošnjim građanima i potpori civilnim institucijama.

“Hrvatska vojska od prvoga trenutka na raspolaganje je stavila sve svoje sposobnosti i više puta smo naglasili i naglašavamo još jednom: Hrvatska vojska pomagat će potresom pogođenoj Banovini koliko god to bude potrebno” istaknuo je Banožić.

Posebno je naglasio važnost brze i učinkovite reakcije Hrvatske vojske čime su stvoreni uvjeti i omogućen pristup pogođenom području ostalim službama i civilnim institucijama, a time i ubrzano vrijeme njihove reakcije.

“Pripadnici Hrvatske vojske u ovoj vrlo teškoj i zahtjevnoj situaciji dokazali su još jednom svoje sposobnosti i što je najvažnije, brzinu njihovih reakcija u kriznim situacijama, a svi zajedno, pokazali smo učinkovitost sustava domovinske sigurnosti” rekao je ministar Banožić i podsjetio na konkretne aktivnosti i brojčane pokazatelje angažmana Hrvatske vojske na potresom pogođenim područjima.

U koordinaciji s drugim institucijama, osnovane su Namjenski organizirane snage Hrvatske vojske koje provode aktivnosti upravo na zahtjev i po procjeni Stožera civilne zaštite. Uspostavljen je tako i tim Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Operativno središte Stožera civilne zaštite, kao i Taktičko-operativno središte. Od prvog dana potresa do danas, pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju na sanaciji puteva i klizišta, inženjerijskim radovima za pripremu prostora za kontejnerska naselja u Petrinji i Glini, prijevozu i postavljanju kontejnera i mobilnih kućica. Uspješno surađuju i s Hrvatskim crvenim križem prilikom podjele humanitarne pomoći u Petrinji, a sudjeluju i kao ispomoć volonterima u podjeli humanitarne pomoći u sabirnim skladištima, provedbi terenskih izviđanja stanja i potreba lokalnog stanovništva te koordinaciji potreba sa Stožerom civilne zaštite.

Hrvatska vojska dosad je sanirala 11,5 kilometara cesta, iskopala i deponirala oko 8500 m3 materijala u pripremi prostora za postavljanje kontejnerskih naselja u Petrinji i Glini. Dosad je postavila 145 kontejnera i 52 mobilne kućice, na 10 lokacija Hrvatska vojska podigla je šatore, a prevezla je i 27 šlepera humanitarne pomoći. Besposadnim zrakoplovnim sustavima Hrvatske vojske pregledano je i snimljeno oko 200 km2 područja gradova Siska i Petrinje te okolnih sela, a provedeno je i geosondiranje preko 35 km nasipa u Sisku i Petrinji. Mobilni timovi za civilno-vojnu suradnju obišli su 208 naselja sa zadaćama brze prosudbe stanja vitalne infrastrukture, temeljnih životnih uvjeta te definiranja zahtjeva za humanitarnom potporom lokalnom stanovništvu.

Do sada je na terenu u rotaciji bilo angažirano više od 2300 pripadnika Hrvatske vojske, a u okviru Namjenski organiziranih snaga i dalje je svakodnevno na tom području angažirano oko 300 pripadnika Hrvatske vojske. Uz to, svakodnevno je na raspolaganju i preko 100 raznih vrsta motornih vozila, a u stalnoj pripravnosti su helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su još prvog dana pružili nezamjenjivu potporu kad su iz Splita prevezli pripadnike HGSS-a i potražne pse te prijevoz najtežih pacijenata u Zagreb. Provedena su i 26 sanitetska prijevoza, dok su sanitetski timovi u 24-satnom dežurstvu u vojarni u Petrinji. Svakodnevno se obavlja veterinarsko-zdravstveni nadzor kuhinje i restorana, prostora za podjelu hrane te higijensko-epidemiološki nadzor.

Uz to, u vojarni u Petrinji bilo je smješteno od 400 do trenutno 136 civilnih osoba, a u vojarni se nalaze i prostori za rad Stožera Civilne zaštite RH, te potpornih organizacijskih cjelina.

“Zahvaljujem svima onima koji su u ovim teškim vremenima iskazali svoju solidarnost, plemenitost i razumijevanje prema situaciji u kojoj se nalazi Sisačko-moslavačka županija” poručio je na kraju izlaganja ministar obrane Mario Banožić.

Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru | F. Klen

Objava Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja