Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-20-sabor-1024x521.jpg

Uz podršku predsjednika Vlade, prioritet za Hrvatsku vojsku je nabava protuzračne obrane kratkog dometa te početak nabave protuzračne obrane srednjeg dometa, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu 20. travnja 2022. godine na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio je na zastupničko pitanje Josipa Šarića na temu nabave opreme i ulaganja u Hrvatsku vojsku.

Ministar Banožić je rekao da je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem pokazala kako joj je prioritet standard hrvatskog vojnika, modernizacija, opremanje i ulaganje u Hrvatsku vojsku. Nužno je to za zadržavanje postojećih i razvijanje dodatnih sposobnosti unutar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske kopnene vojske.

U tom kontekstu ministar je istaknuo da Hrvatska vojska ima do sada najveći proračun od oko 7,2 milijarde kuna što je pokazatelj koliko Vlada RH ulaže u Hrvatsku vojsku i prati njezine potrebe.

Također, istaknuo je kako je Republika Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna, prošle godine za obranu izdvojila 2,16 % BDP-a. Time je dosegnut zadani cilj NATO-a o izdvajanju najmanje 2 % BDP-a za obranu. Hrvatska je u opremanje uložila više od 30 % obrambenog proračuna i time premašila cilj NATO-a da ulaganje u opremu iznosi najmanje 20 % obrambenog proračuna.

“To je učinjeno kroz projekte koji su bili krucijalni za očuvanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a to je nabavka višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Isto tako uloženo je u razvoj Hrvatske kopnene vojske, prije svega govorimo o projektu Bradley, ali i o daljnjim ulaganja u nabavku ostalih vozila i naoružanja s ciljem formiranja srednje pješačke brigade”, rekao je ministar Banožić te dodao: “Naravno da Hrvatska ratna mornarica neće ostati zapostavljenija jer se nastavlja s ulaganjem u obalni ophodni brod, a razmišlja se i o drugim brodovima za koje je HRM iskazala potrebu.”

Osvrnuvši se na nedavni pad besposadne letjelice u Zagrebu, ministar Banožić je rekao kako su se promijenili prioriteti unutar Hrvatske vojske gdje je protuzračna obrana postala prioritet. “Uz podršku predsjednika Vlade, prioritet je nabava protuzračne obrane kratkog dometa te početak nabave protuzračne obrane srednjeg dometa”.

Na kraju, ministar je podsjetio na uspješnu suradnju s NATO saveznicama koja se realizira kroz zajedničke vježbe, suradnju zrakoplovstava, te istaknuo suradnju s američkim i francuskim zrakoplovstvima.

Objava Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja