Migovi HRZ-a u vježbovnoj zadaći uz potporu NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/01/mig_26072014_v.jpg
Foto: MORH / T. Brandt

Središte za nadzor zračnog prostora (SzNZP) provelo je u ponedjeljak, 4. veljače 2019. vježbovnu Air Policing zadaću uz potporu NATO Airborne Early Warning (NAEW) komponente. NAEW komponenta je NATO integrirana, multinacionalna letačka postrojba koja pruža mogućnost brzog raspoređivanja zračnog sustava za rano otkrivanje, zapovijedanje, nadzor, kontrolu i komunikaciju za potrebe NATO operacija.

U provedbi ove kompleksne zadaće međunarodnog karaktera sudjelovale su Bojna ZMIN, zrakoplov E-3A AWACS, Združeno zračno operativno središte (Combined Air Operational Center - CAOC) Torrejon, Snage brzog odgovora (Quick Reaction Alert - QRA) u kojima su dva Mig-a 21 te zrakoplov Pilatus PC-9 iz 93. zrakoplovne baze u ulozi mete. 

Cilj vježbe bio je usklađivanje procedura i jačanje interoperabilnosti postrojbi uključenih u provedbu zadaća u sklopu NATINAMDS sustava odnosno trajne NATO misije u mirnodopsko vrijeme te krizi i konfliktu sa svrhom zaštite teritorija svih NATO članica od bilo kakvog oblika ugroze iz zraka.

Foto: NATO AWACS aircraft

Ključ uspješnosti provedbe ove zahtjevne zadaće bio je u kvalitetnoj koordinaciji između posada dviju C2 komponenti, SzNZP-a i E-3A platforme, iz koje je i provedena uspješna zadaća presretanja cilja u zračnom prostoru RH. Time su Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i njegove sastavnice, napose posade SzNZP-a i EBA, još jednom pokazale visoku osposobljenost za provedbu svojih temeljnih zadaća zaštite zračnog prostora RH, kao i preuzetih zadaća NATO saveza unutar NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane. 

Za uspješnu provedbu ovakvih zadaća iznimno je važna usklađenost procedura te konstantna koordinacija između kontrolora leta odnosno časnika za navođenje u SzNZP-u i kontrolora na E-3A platformi, za što je potrebno dosegnuti i zadržati visoke NATO standarde u segmentu kontrole zračnih misija. Prema scenariju vježbe, časnici za navođenje uspješno su proveli šest navođenja našeg QRA (2xMig-21) na metu PC-9 s E-3A platforme koja se nalazila u zračnom prostoru RH, čime su SzNZP i QRA pokazali dostignute standarde. 

Ovo je već treća u nizu uspješnih misija uz potporu NAEW komponente, čime HRZ razvija nove sposobnosti i otvara novu dimenziju, posebno u segmentu nadzora i kontrole u zračnom prostoru.

Vijesti