Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 11"

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja i u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, od 6. do 18. lipnja 2011. godine, održava se međunarodna vojna vježba "Immediate Response 11".


Na vježbi sudjeluje ukupno oko 990 pripadnika oružanih snaga, većinom iz Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, te pripadnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Pripadnici OS Republike Hrvatske (oko 570) i pripadnici OS Sjedinjenih Američkih Država (oko 400) bit će većinom angažirani u vježbi na VP Slunj, dok će pripadnici ostalih zemalja sudionica (po četiri iz svake zemlje) biti angažirani u računalno potpomognutoj vježbi koja se održava u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Vježba "Immediate Response 11" provodi se s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te jačanja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja. Također, jedan od ciljeva vježbe je i priprema za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu te razmjena naučenih lekcija iz ISAF-a.

Inače, vježba "Immediate Response 11" dio je združene obuke i vježbi Zapovjedništva američkih snaga za Europu – EUCOM (United States European Command) i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu (USAREUE - United States Army Europe), a osmišljena je kako bi se unaprijedila zajednička interoperabilnost saveznika i partnerskih nacija i unaprijedila priprema sudionika za uspješno djelovanje u združenom, multinacionalnom i integriranom okružju.

U vježbi VP "Eugen Kvaternik" Slunj sudjelovat će pripadnici motorizirane satnije bojne Pauci iz sastava Gardijske motorizirane brigade i pripadnici američkih oružanih snaga iz sastava Nacionalnih garda Minessote i New Jerseya. Direktor vježbe sa hrvatske strane je zapovjednik Inženjerijske pukovnije ZOD-a HKoV- brigadir Robert Suntešić, dok je sa američke strane direktor vježbe brigadir Ardis Ferguson, zapovjednik 209. tima za vezu u Zapovjedništvu kopnenih snaga za Europu.

Vježba se provodi prema zamišljenom scenariju, a osim kopnenih snaga u vježbi će sudjelovati i pripadnici HRZ-a i PZO-a.

Prezentacijski dio vježbe predviđen je u subotu, 11. lipnja, na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.



Priopćenja