Međuresorna simulacijska vježba "JADRAN 14"

U organizaciji Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru provedena je danas, 6. lipnja 2014., u vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu međuresorna simulacijska vježba "Jadran 14".

Vježba je provedena na temu „Nasukavanje kruzera u međuotočnom području Republike Hrvatske“ i „Postupanje prema plovnom objektu na moru s nezakonitim migrantima“. Aktivnost je organizirana kao sveobuhvatna simulacijska međuresorna vježba provjere spremnosti za zajedničku intervenciju u slučaju izvanrednih situacija na moru, koje koordinira Stručno tijelo Središnje koordinacije, a obuhvaća dojavu, koordinaciju operativnih središta, upravljanje incidentnom situacijom i virtualno angažiranje snaga.

Provedbom vježbe željelo se provjeriti stupanj uvježbanosti i učinkovitosti, brzinu i kvalitetu razmjene informacija, usklađeno djelovanje i operativno postupanje u provedbi zajedničkih aktivnosti te ekonomičnost uporabe ljudskih i materijalnih resursa svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru koristeći SOP-ove Središnje koordinacije.

U simulacijskoj vježbi su aktivno sudjelovali: Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka, Nacionalna središnjica za nadzor i upravljanje pomorskim prometom – VTS Hrvatska, Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka MUP-a RH Zadar, Operativno dežurstvo Carinske uprave PCU Split, Državni centar zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Centar 112, Dežurna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Zagrebu i Operativno središte Obalne straže RH u Splitu. Uz aktivne sudionike, bili su angažirani operativni sudionici i virtualne snage na moru i u zraku.

"Sukladno prosudbama rizika u zaštiti nacionalnih interesa RH na moru, izabrani su vrlo aktualni i vjerodostojni scenariji za koje svi skupa moramo pripremiti snage i sredstva kako bi smo bili sposobni rješavati ovakve i slične situacije optimalno i racionalno“, izjavio je nakon vježbe predsjedavajući Stručnog tijela Središnje koordinacije, komodor Marin Stošić.



Vijesti