Međunarodna vojna vježba "Dolphin 13" u Dubrovniku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/dupini_25092013_v.jpg

Međunarodna vojna vježba Hrvatske ratne mornarice i američkog bilateralnog partnera po programu "Humanitarno razminiranje morskim sisavcima" "Dolphin 13" provest će se u dubrovačkom akvatoriju od 27. rujna do 18. listopada 2013.

Vježbom "Dolphin 13" provodi se obuka protuminskih ronioca te osoblja koje se bavi ronilicama, sonarima, kartiranjem i bazama podataka eventualno pronađenih neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava. Uz pripadnike Oružanih snaga RH, MUP-a i američkih snaga, u vježbi sudjeluju i predstavnici oružanih snaga Slovenije i Crne Gore.

Šest američkih dupina tzv. pirotehničara pronalaze eventualna mjesta zagađena minama te uz njih postavljaju oznaku, po kojima ronioci izrađuju precizne karte. U vježbi "Dolphin 13" koristi se Dobri dupin ((tursiops truncatus), vrsta dupina koja živi i u Jadranskom moru. Dupini ne deaktiviraju mine. Posao uklanjanja mina naknadno preuzimaju profesionalni ronioci.

Radi se o projektu iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju Američko veleposlanstvo, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, a pokrovitelj je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

Dan za medije vježbe "Dolphin 13" održat će se u petak, 27. rujna 2013. u uvali Veliki Zaton u Dubrovniku, a zainteresirani predstavnici medija mole se da svoju prijavu za medijsko praćenje pošalju najkasnije do četvrtka, 26. rujna do 12,00 sati osobi za kontakt u Veleposlanstvu SAD–a, gospođi Saši Gorjanec, telefon +385- 1-661-2295 ili e-mail GorjanecS@state.gov .

Više informacija o vježbi "Dolphin 13" na  linku.



Najave