Međunarodna vježba “ŠTIT 22” na Rtu Kamenjak

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-09-stit-1-1024x683.jpg
Na Rtu Kamenjak od 4. do 13. travnja 2022. održava se međunarodna vojna vježba “ŠTIT 22“ | Foto: MORH

Na vježbi sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država

Na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule od 4. do 13. travnja 2022. održava se međunarodna vojna vježba “ŠTIT 22”, a u subotu 9. travnja 2022. održan je Dan uvaženih gostiju.

Bojnom gađanju ciljeva u zračnom prostoru i nastavku raketnih i topničkih gađanja na radio vođenu maketu zrakoplova nazočili su izaslanik ministra obrane i savjetnik ministra za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku Američke kopnene vojske u Europi i Africi i izaslanik zapovjednika Američke kopnene vojske u Europi i Africi brigadni general Joseph Hilbert, predstavnik 173. zračno-desantne brigade bojnik William Connors i ostali.

Na vježbi sudjeluje 250 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji su tijekom proteklog razdoblja sudjelovali u obučnim aktivnostima.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić održao je uvod u vježbu. Istakao je kako je glavni cilj vježbe unaprjeđenje interoperabilnosti i podizanje obrambenih sposobnosti kroz uvježbavanje taktika, tehnika i procedura nadzora zračnog prostora, uočavanja, prepoznavanja i identifikacije ciljeva te provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama lakim prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane i samohodnim protuzrakoplovnim topovima.

“Posebne zahvale upućujem pripadnicima Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji su svojim sudjelovanjem učinili vježbu “ŠTIT 22″ izazovnijom”, rekao je general-pukovnik Šerić i istaknuo kako je siguran u uspješno ispunjene ciljeve vježbe.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske gađali su protuzrakoplovnim topovima 20 milimetara, a za metu su imali radio vođenu maketu zrakoplova. Pripadnici Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država gađanje su proveli lakim prijenosnim raketnim sustavima STINGER, a meta je bila imitator zračnog cilja koji se ispaljuje iz raketnog lansera 107 milimetara.

Podsjetimo, riječ je o vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava dvadeset i sedmu godinu u kontinuitetu.

Vježba “ŠTIT” je dobila međunarodni karakter 2014. godine zahvaljujući sudjelovanju pripadnicima Slovenske vojske, a ove godine je glavna posebnost same vježbe to što u njoj prvi put sudjeluju pripadnici 173. zračno-desantne pješačke brigade “Sky Soldiers” Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Objava Međunarodna vježba “ŠTIT 22” na Rtu Kamenjak pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51993104240_e638df08a8_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51991556212_2e70ea9c22_o.jpg


Priopćenja