Brod Obalne straže RH u akciji spašavanja jedrilice

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-12-obalna-straza-2-1024x683.jpg
Foto: Obalna straža RH

Zahvaljujući sposobnostima Obalne straže znamo da se možemo sigurno osjećati na moru. Ovo je bila jedna od uspješno izvršenih zadaća, rekao je ministar Banožić

Obalni ophodni brod Obalne straže RH OOB-31 “OMIŠ” koji se nalazio na redovnoj zadaći nadzora mora 11. travnja 2022. u popodnevnim satima zaprimio je poziv za pomoć upućen s jedrilice “AURORA” koja je u akvatoriju južno od Dubrovnika pretrpjela kvar na pogonskom stroju.

U koordinaciji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik i Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanje na moru centrom za traganje i spašavanje u Rijeci (MRCC – Maritime Rescue Coordination Center), zapovjednik OOB-31 poručnik fregate Marin Delić uputio je brod prema navedenoj poziciji.

Doplovljenjem do jedrilice, s OOB-31 u more je spuštena brza interventna brodica kojom je član posade Obalne straže RH došao do jedrilice.

Pregledom plovila utvrđeno je kako je skiper plovila britanski državljanin koji nije bio izložen bilo kojoj vrsti ugroze nakon čega je OOB-31 jedrilicu teglio do luke Gruž.

Iz luke Gruž jedrilica i skiper upućeni su u Lučku Upravu Dubrovnik.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je ovo još jedan od primjera da sigurnost nema cijenu te kako je sposobna i spremna Hrvatska vojska od neprocjenjive važnosti za zaštitu sigurnosti svih hrvatskih građana, ali i turista.

“Zahvaljujući sposobnostima naše Obalne straže znamo da se možemo osjećati sigurno na Jadranskom moru. Ovo je bila jedna od uspješno izvršenih zadaća koja pokazuje njihovu visoku razinu profesionalizma”, rekao je ministar Banožić.

Foto: Obalna straža RH

 

Objava Brod Obalne straže RH u akciji spašavanja jedrilice pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja