Međunarodna planska konferencija helikopterskih timova u Zemuniku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/plansk_konferencija_24072014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik u četvrtak, 24. srpnja 2014. završena je Planska konferencija hrvatskih, čeških i mađarskih predstavnika za 8. međunarodnu obuku zrakoplovnih savjetodavnih timova (AAT PTC - Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).

Riječ je o projektu zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih helikopterskih timova koji su bili upućivani u područje operacije ISAF u Afganistanu kao mentori u obuci snaga afganistanskog zrakoplovstva.

Teorijska obuka na simulatoru helikoptera Mi-171 Sh provodila se u Ostravi u Češkoj Republici, a praktični dio-letenje izvodio se u bazi Zemunik.
Sudionici konferencije proveli su raščlambu stanja u području operacije ISAF u Afganistanu, a osvrnuli su se i na prelazak operacije potpore miru ISAF u  Resolute Support Mission (RSM).

Također, na konferenciji se raspravljalo o mogućem nastavku obučnih aktivnosti u Afganistanu, kao i o mogućnostima novih oblika angažmana u drugim kriznim područjima.

Koordinator Planske konferencije iz Zapovjedništva HRZ i PZO bojnik Boris Panić  istaknuo je da je tečaj u potpunosti ostvario zadane ciljeve. „Tečaj će u budućnosti će biti prilagođen potrebama potencijalnih novih sudjelovanja savjetnika u operacijama potpore miru, kao što se prilagođavao i do sada, ovisno o situaciji u području operacije", istaknuo je bojnik Panić.



Vijesti