Letačke aktivnosti MiG-ova u Dalmaciji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vjezba_mig_09062015_v.jpg

Tri borbena aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona (EBA)  91. zrakoplovne baze HRZ i PZO započela su danas, 9. lipnja 2015. iz vojarne Zemunik letačke aktivnosti pružanja potpore postrojbama Hrvatske kopnene vojske u provedbi ispitno-školskih gađanja ciljeva u zračnom prostoru, kao i planiranih aktivnosti u sklopu obuke borbenih pilota.

Riječ je o potpori uvježbavanja pripadnika Pukovnije PZO, bojne PZO gmtbr i bojne PZO gombr-e, odnosno priprema poslužitelja i operatora na sredstvima PZO za provedbu bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru koja će biti provedena na međunarodnoj vježbi Štit 2016. na poligonu Rt Kamenjak kod Pule.

Kroz letove za potrebe ispitno-školskih gađanja MiG-ovi će se nalaziti u dvostrukoj ulozi, kao simulacija neposrednog cilja i osiguranje vuče mete. Boravak u Zemuniku piloti MiG-ova iskoristit će i za uvježbavanja gađanja ciljeva u zraku što je ujedno i glavni obučni događaj EBA u ovoj godini.

Uz pilote MiG-va u bazi Zemunik  nalazi se i tehničko osoblje za opsluživanje aviona MiG-21 kao i sustava za registraciju pogodaka RP-1 (zemlja-zrak).



Vijesti