Kuter Hrvatske ratne mornarice na regati "Rota Palagruzona"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/rota_palagruzona_01072013_v.jpg

Tradicionalna regata "Rota Palagruzona", na kojoj su sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice održana je od 20. do 24. lipnja 2013. u Komiži i na ruti od Komiže do Palagruže.

Regatu je otvorio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Robert Hranj ujedno i izaslanik Predsjednika RH dr Ive Josipovića, pokrovitelja ove manifestacije.

Hrvatska ratna mornarica već tradicionalno pruža potporu ovom Festivalu mora, a ove godine po prvi puta je i sudjelovala sa kuterom, dok su u pratnji regatnih brodova između ostalih bili i brodovi HRM-a, i to školski brod "Andrija Mohoroviči" i motorna roniteljska barkasa-51.
Posada HRM-a predvođena kapetanom Nevenom Katićem, predstavljala je najveće iznenađenje na regati te je zaslužila i posebno priznanje "Povelju časti za veslački podvig na Regati Palagruzona 2013".

Ove je godine na regati sudjelovalo ukupno jedanaest brodova. Za male brodove organizirana je Mala regata (od Komiže do Biševa) na kojoj su sudjelovala tri broda, dok su gajete falkuše i veći brodovi, njih osam, umijeće odmjeravali od komiškog lukobrana do žala Vele Palagruže. U Maloj regati pobjedu je odnio brod "Kulaf" iz Hvara, dok je u tradicionalnoj regati od Komiže do Palagruže i ove godine pobjedu  odnijela komiška gajeta falkuša "Mikula".
"Rota Palagruzona" je najstarija i po mnogočemu jedinstvena regata na Mediteranu i u Europi.  Datira iz 1593., no već u 12. stoljeću bilježi se da su komiški ribari na Palagruži dočekali papu Aleksandra III. Održavala se od svibnja do kraja rujna, u sezoni lova na plavu ribu, početkom svakog ribolovnog mraka. Godine 2009. grupa entuzijasta predvođena prof.  dr. sc. Joškom Božanićem, idejnim začetnikom Rote i čovjekom koji je oteo zaboravu komišku gajetu falkušu, uspješno obnavlja ovu regatu, dajući  tako izniman doprinos maritimnoj kulturi. Prof. dr. sc. Joško Božanić o važnosti i razlozima obnove nekadašnje regate kaže: "Rota je zapravo kulturni događaj kojim se evocira slavna komiška ribarska epopeja i povijesni brod kao kulturno dobro Hrvatske, te se promovira maritimna kultura i njezin mediteranski identitet".



Vijesti