Krstičević i Šundov u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/02/karlovac_09022018_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Krstičević u Karlovcu: "Obnavljamo Hrvatsku vojsku jer hrvatski vojnici-pobjednici to zaslužuju"

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima posjetili su u petak, 9. veljače 2018. godine Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, gdje su prisustvovali obilježavanju Dana vojne kapelanije "Bl. Alojzija Stepinca".

Ministar Krstičević i general Šundov susreli su se s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske, zapovjednicima i prvim dočasnicima ustrojstvenih cjelina HKoV-a, kojom prigodom je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković održao prezentaciju o ustroju i osnovnim projektima i zadaćama HKoV-a u 2018. godini.

Ministar Krstičević je u svom obraćanju pripadnicima Hrvatske kopnene vojske istaknuo kako svi zajedno obnavljamo Hrvatsku vojsku te naglasio da je ključ u svemu čovjek, koji je najvrjedniji dio sustava, te je pozvao zapovjednike da odnos prema čovjeku, dočasniku i časniku, svakom vojniku i vojnikinji mora biti prioritet jer je on gravitacijsko središte razvoja i nadogradnje pobjedničke Hrvatske vojske.

Ministar je naglasio kako je Hrvatska kopnena vojska najbrojnija grana i temelj vojnog sustava te podsjetio na početke Domovinskog rata kada su upravo gardijske brigade branile i obranile Hrvatsku. "Gardijske brigade i današnje gardijske bojne su štit i ponos naše vojske i drago mi je da čuvamo te vrijednosti, što je jako bitno radi povijesti, ali i budućnosti", rekao je. "Nažalost, nakon rata dopustili smo da se erodira taj pobjednički duh, a prijašnjih godina oduzeta su materijalna prava, rezani proračuni i oduzeto je dostojanstvo hrvatskom vojniku. Usprkos svim poteškoćama, on je ostao kvalitetan, spreman i uspješan, nepogrešivog vojnog držanja. Naš sustav kontinuirano treba izgrađivati ali i ispravljati nepravde koje se lome na čovjeku", poručuje Krstičević.

Ministar je također pohvalio pripadnike Hrvatske kopnene vojske za sjajno odrađen posao tijekom prošle godine u situacijama požara i poplava te naglasio da u vrijeme promijenjene sigurnosne situacije "svi koji brinemo o sigurnosti imamo izazove na koje treba reagirati i zato treba imati viziju, sposobnosti te spremnu i sposobnu vojsku". U tom kontekstu, ministar je podsjetio i na već donesene strateške dokumente, izmjenu postojećih te naglasio kako "vraćamo naziv Hrvatska vojska po čemu smo oduvijek prepoznatljivi".

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Šundov zahvalio je svim pripadnicima HKoV-a na trudu i zalaganju, na svemu što rade u okviru svojih poslova da bi Hrvatska vojska mogla izvršavati sve zadaće koje su pred nju postavljene. Posebno je istaknuo kako su pripadnici Hrvatske kopnene vojske izvrsni u operacijama, misijama, aktivnostima u što su se osobno uvjerili tijekom posjeta hrvatskim kontingentima u Poljskoj, Litvi, i Afganistanu.

General Jurković u svojoj prezentaciji istaknuo je kako će Hrvatska kopnena vojska nastaviti proces modernizacije i izgradnje sposobnosti kako bi ostala prepoznatljiva u međunarodnom okružju koju će činiti motivirani, uvježbani i spremni pripadnici u sastavu dobro uvježbanih, moderno opremljenih i dobro vođenih postrojbi. HKoV je po svojoj misiji nositelj provedbe obrambenih i napadnih operacija kojima sudjeluje u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske. Također, ova grana OS RH sudjelovanjem u operacijama potpore miru aktivno doprinosi međunarodnoj sigurnosti, te u situacijama kriza i ugroza sudjeluje u izravnom pružanju pomoći i potpore civilnom stanovništvu.

Povodom obilježavanja Dana vojne kapelanije "Bl. Alojzija Stepinca" služena je Sveta misa koju je predvodio mons. Jure Bogdan, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici Županije Karlovačke i Grada Karlovca, i to župan Damir Jelić, gradonačelnik Damir Mandić te načelnik PU Karlovačke Josip Ćelić.

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan u svojoj propovijedi pozvao je vjernike da život i mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca imaju kao primjer u čovjekoljublju i domoljublju. "Predanost Bogu i hrvatskom narodu našega blaženika svjetlo je i uzor vjerničkog života" istaknuo je.

U sklopu posjeta Zapovjedništvu hrvatske kopnene vojske ministar Krstičević i general Šundov položili su zajednički vijenac i zapalili svijeće kod Spomen križa poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.



 

    Krstičević i Šundov u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2061_naslovna.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2330.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2356.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2371.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2415.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2529.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2634.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2634a.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krsticevic-i-sundov-u-zapovjednistvu-hrvatske-kopnene-vojske/jkp_2659.jpg


Priopćenja