Krstičević posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/07/divulje_27072018_09.jpg
Krstičević posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u petak, 27. srpnja 2018. posjetio je Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama koje je započelo s radom 1. lipnja ove godine, a sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u petak, 27. srpnja 2018. posjetio je Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama koje je započelo s radom 1. lipnja ove godine, a sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini.

U toj se prigodi ministar Krstičević susreo se s vatrogascima koji su u Divulje pristigli iz svih dijelova Hrvatske te na taj način, rekao je ministar, pokazali sinergiju cijele domovine u spremnosti za aktivnosti u gašenju požara.

"Zahvaljujem na svemu što ste činili prošle godine koja je bila složena i teška, ali i tada smo pokazali kako možemo i znamo obraniti Hrvatsku. No, za ovu godinu bolje smo se pripremili i u odnosu na prošlu godinu, kao glavnu prednost imamo upravo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Ovdje svi zajedno analiziramo situaciju i možemo procesno, vrlo brzo donijeti strategiju i odluke o angažmanu snaga i sredstava te tako na najbolji mogući način pristupiti gašenju požara", kazao je ministar Krstičević.

Ministar je objasnio kako upravo požari, opterećuju i veliki broj drugih europskih država navodeći primjer Grčke i dodao kako  je takve i slične primjere, potrebno detaljno analizirati i ispitati kako bi se takve situacije spriječile i prevenirale na području Republike Hrvatske.

"Zadaća nam je odgovorno i racionalno to izučiti i to iskustvo naučene lekcije primijeniti i kod nas kako bi nam sustav bio još bolji, spremniji i učinkovitiji. To je proces kojem moramo ozbiljno pristupiti", rekao je i zaključio: "Neosporno je kako država ima najveću odgovornost kada je u pitanju prevencija požara, međutim odgovornost imaju svi, svi su dužni prevenirati i upozoravati, a upravo je Sustav domovinske sigurnosti okvir za udruživanje sposobnosti države kada je u pitanje zaštita sigurnosti svih građana Republike Hrvatske".

Krstičević posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo | Foto: MORH / K. Brigljević

Kao jedna od mjera borbe protiv požara, od ove godine u uporabi je i jedan besposadni zrakoplovni sustav koji se sastoji od tri bespilotne letjelice i četiri člana posade, a angažiran je od 24. srpnja do 10. kolovoza 2018. godine upravo u svrhu protupožarnih izviđanja nad nenaseljenim područjima koja nisu pokrivena drugim senzorima, posebno u dane s vrlo visokim rizikom od požara. Isti je sustav korišten 25. srpnja ove godine na području Okit – Zaton – Rasline.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako su za uspješnost Operativnog vatrogasnog zapovjedništva ključni motivirani i obučeni ljudi.

"Od ove godine, Operativno vatrogasno zapovjedništvo kao jedno od sredstava u borbi protiv požara ima na raspolaganju i 23 tisuće litre pjenila za protupožarne zrakoplove koje je nabavilo Ministarstvo obrane, a koje se zadnji put koristilo 2012. godine", rekao je.

Zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan u ovoj je prigodi naglasio kako je upravo svaki građanin Republike Hrvatske "senzor za požare" te kako je iste dužan prijaviti naglasivši pritom kako su Oružane snage Republike Hrvatske ove godine, pružile pomoć u gašenju požara kroz stacionarno i mobilno izviđanje u sinergiji s ostalim sastavnicama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva.

Ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić kazao je kako temeljem svih pokazatelja vjeruje da će ova godina, biti jedna od lakših kada je u pitanju gašenje požara no kako i dalje ključ uspjeha, leži u ulaganju u preventivu.

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 13 požara (7 u Šibensko-kninskoj, po 4 u Zadarskoj i 2 u Splitsko-dalmatinskoj županiji). Nije bilo prijevoza putnika, vatrogasaca i opreme, kao ni vode do požarišta. Zračne snage provele su i šest (6) protupožarnih izviđanja (PPI) rutom "JUG-2" (županije priobalja), na kojima je ostvareno ukupno 12:55 sati naleta i izbačeno ukupno 5 tona vode.



Priopćenja