Krstičević na konferenciji iz područja civilne zaštite

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/konferencija_27112017_02_v.jpg
Foto: MORH
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je ponedjeljak, 27. studenog 2017., na otvaranju konferencije iz područja civilne zaštite pod nazivom "Javne politike u prevenciji i smanjenju rizika nastanka kriza i katastrofa", koja je održana u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.
Na konferenciji je sudjelovalo više od 150 sudionika, a nazočili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prilikom rekao kako se spektar prijetnji, ugroza i rizika s kojima se suočava Republika Hrvatska promijenio i proširio te da ova konferencija, inicijativa i rad na području sigurnosti može biti primjer i ostalim jedinicama lokalne i područne samouprave.

"Od samog početka mandata pokrenuti su paralelni procesi izrade Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Upravo Sustav domovinske sigurnosti mora omogućiti nalaženje primjerenog, optimalnog načina tretiranja svakog sigurnosnog rizika od značaja za nacionalnu sigurnost, kako u prevenciji tako i u smanjivanju učinaka štetnog događaja kada on i nastupi. Sedam dana od stupanja na snagu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, održali smo i prvu sjednicu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti gdje smo definirali aktivnosti koje je potrebno što prije odraditi, a to je izrada Priručnika za upravljanje kriznim stanjima, velikim nesrećama i prirodnim katastrofama te priprema i održavanje vježbe koja će testirati sve sastavnice sustava kako bismo utvrdili trenutno stanje. Pred nama je puno izazova, ali i puno odlučnosti da izgradimo inkluzivan sustav, koji će biti u stanju integrirati sve sposobnosti, uključujući i javni i privatni sektor, udruge civilnog društva i građane, jer sigurnost je interes svih i svi imaju pravo i dužnost dati svoj doprinos jačanju sigurnosti", rekao je ministar Krstičević i naglasio kako je za izgradnju Sustava domovinske sigurnosti "potreban partnerski odnos svih subjekata, odnosno partnerstvo za sigurnost, a ne ekskluzivnost i zatvaranje u svoja uska područja interesa".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako krize i katastrofe predstavljaju zajednički problem sustava te kao takvi zahtijevaju operativnu prilagodbu sigurnosnim izazovima: „Na području sigurnosti ne postoje više i manje nadležni, to je pitanje koje se tiče svih nas i moramo prionuti na posao svako iz svog ugla djelovanja kako bismo ostvarili rezultate na dobrobit cijele zajednice“.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić kazao je kako će zaključci ove konferencije zasigurno imati utjecaj na život stanovnika Grada Zagreba. „Svjedoci smo kako požari, poplave, suše, potresi, ali i terorizam i hakerski napadi ugrožavaju svjetsku sigurnost. Ni Hrvatska ni metropola nisu od toga pošteđeni, a kako bismo pronašli rješenje problema moramo dugoročno promatrati i proučavati stanje stvari“, istaknuo je Mikulić.

U sklopu konferencije održane su i panel rasprave, a posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general Ivan Pokaz sudjelovao je na panel raspravi pod nazivom „Javne politike u području nacionalne sigurnosti“.

Organizatori konferencije poručili su kako je riječ o platformi za razmjenu iskustava i sagledavanja dosadašnjeg okvira djelovanja na području javnih politika u prevenciji i smanjenju rizika nastanka kriza i katastrofa.

Priopćenja