Krstičević i Šundov s predstavnicima braniteljskih udruga

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/04/branitelji_st_09042019_v.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sastali su se u Splitu s članovima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije.



Zahvalivši im na dosadašnjoj suradnji, ministar Krstičević i general Šundov izrazili su zadovoljstvo održavanjem susreta i članovima braniteljskih udruga predstavili su aktivnosti Hrvatske vojske.

"Vi ste dio velike obitelji pobjedničke Hrvatske vojske koja je, zahvaljujući upravo vama i vašoj žrtvi, izborila slobodu hrvatskom narodu. Hrvatski branitelji su kamen temeljac suvremene hrvatske državnosti", istaknuo je ministar.

"Republika Hrvatska ove godine obilježava deset godina članstva u NATO savezu. Ulaskom u NATO, Hrvatska je postala dijelom najjačeg vojno-političkog saveza u povijesti, saveza jednakih, utemeljenog na zajedničkim vrijednostima pri čemu smo osnažili svoj međunarodni položaj na sigurnosnoj, političkoj, gospodarskoj i geopolitičkoj razini. Slaveći ovu obljetnicu prisjećamo se i hrvatskih branitelja bez kojih danas ne bi bilo slobodne Republike Hrvatske", poručio je ministar.

Također je predstavio novi operativni raspored Hrvatske vojske naglasivši povratak postrojbi HV-a u Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin te ove godine Pulu.

"Povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika Hrvatske vojske te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata“, poručio je ministar ističući kako Hrvatska vojska mora pomagati svome narodu.

"Aktivno radimo na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države", zaključio je ministar.

Izlažući prioritete za 2019. godinu, ministar je naglasio kako je ona u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci proglašena Godinom solidarnosti te istaknuo osnivanje Zaklade vojne solidarnosti čiji je cilj pružanje humanitarne pomoći najpotrebitijim djelatnicima MORH-a i pripadnicima HV-a. Najavio je i unaprjeđenje sustava odlikovanja čime će se omogućiti pripadnicima mlađe generacije, koji su stasali nakon Domovinskog rata, da budu odlikovani za uzornu i časnu službu.

U svom je obraćanju okupljenima naglasio kako se radi na realizaciji svih strateški važnih projekata Hrvatske vojske, navodeći ustrojavanje Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ u Udbini.

Predstavio je i postignuća na planu razvitka sustava domovinske sigurnosti, naglasivši kako je u tijeku izrada programa studija za potrebe sustava domovinske sigurnosti, koji će, u formatu postdiplomskog specijalističkog studija, obrazovati ključno osoblje i dati im potrebnu multidisciplinarnu orijentaciju za rad u sustavu domovinske sigurnosti.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov okupljenima je održao prezentaciju „Hrvatska vojska danas i sutra“ te je također istaknuo ulogu i doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju i izgradnji hrvatske države i obrambenog sustava.

"Vaša uloga u očuvanju sjećanja na Domovinski rat je uistinu od neprocjenjive važnosti. Svi vi ste sudjelovali u Domovinskom ratu i znam da ste neraskidivo vezani uz Domovinski rat i uz Hrvatsku vojsku. Nitko ne može bolje razumjeti Hrvatsku vojsku od onih koji su je stvarali, ali ni dati bolji prijedlog za budući razvoj", poručio je čelnicima braniteljskih udruga te ih pozvao na daljnju suradnju, izrazivši ujedno nadu kako će ovakvi susreti postati praksa.

"Vi ćete uvijek u Hrvatskoj vojsci imati partnera i saveznika za svoje aktivnosti", poručio je general Šundov, dodavši kako će braniteljske udruge imati potporu Hrvatske vojske i ubuduće.



Priopćenja