Koordinacijska konferencija Mov Con MILU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mov_con_10022012_v.jpg

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, provedena je 7. i 8. veljače 2012. godine koordinacijska konferencija u potpori predstojeće međunarodne vježbe  Višenacionalne integrirane logističke postrojbe za kontrolu kretanja (Mov Con MILU), koja će biti održana sredinom godine na teritoriju RH.


Konferenciji su uz zemlju domaćina Hrvatsku nazočili i predstavnici oružanih snaga zemalja članica: Bugarske, Kanade, Litve, Slovačke, SAD-a, Velike Britanije i Češke, dok su u svojstvu promatrača nazočili predstavnik OS Poljske i predstavnik NATO-a.  

Na konferenciji se raspravljalo o mogućem angažmanu Mov Con MILU u području operacija (KFOR) što bi za Mov Con MILU kao postrojbu bio prvi angažman u području operacija nakon četiri zajedničke vježbe provedene od 2008. godine.

Mov Con MILU kao postrojba ima svrhu uspostavljanja i osiguranja kontrole pokreta određenih elemenata/snaga tijekom upućivanja i ulaska u područje operacije, tijekom održavanja snaga i tijekom izlaska snaga iz područja operacije.

Kroz Mov Con MILU strukturu (zapovjednik, operativni i administrativni dio i timovi na terenu) u bilo kojoj vježbi ili stvarnoj situaciji gdje postoji pokret snaga, moguće je osigurati prihvat, (riječna,morska, zračna luka, željezničko čvorište, međudržavne granice, cestovni pravci...) koordinaciju i nadzor pokreta (prometa).





Vijesti