Kontraadmiral Urlić u posjetu Švedskoj kraljevskoj mornarici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/stockholm10092010_v.jpg

Na poziv zapovjednika Švedske kraljevske ratne mornarice kontraadmirala Andersa Grenstada, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić boravio je od 8. do 10. rujna 2010. u Stockholmu u Švedskoj, gdje je posjetio Švedsku kraljevsku mornaricu.

Prvog dana radnog posjeta Švedskoj kraljevskoj mornarici kontraadmirali Urlić i Grenstad razgovarali su o iskustvima dviju zemalja u operaciji "ATALANTA". Švedski kontraadmiral Grenstad podsjetio je kako je Švedska kraljevska ratna mornarica sudjelovala u operaciji "ATALANTA" sa četiri broda u dva kontingenta. Rekao je kako su tijekom 2009. godine u Adenski zaljev poslane korvete HMS Stockholm i HMS Malmö te logistički brod HMS Trossö. Trenutno u operaciji "ATALANTA", Švedska kraljevska ratna mornarica sudjeluje s jednim vanobalnim ophodnim brodom, HMS Carlskrona.
Kontraadmiral Urlić u svom je govoru istaknuo kako časnici HRM-a također sudjeluju u pomorskoj operaciji Europske unije "ATALANTA" u zapovjedništvu operacije i na raznim brodovima. Naglasio je da su švedska iskustva dragocjena za HRM koja posjeduje slične brodove onima koji su sudjelovali u prvoj švedskoj ekspediciji u Adenskom zaljevu.
Na sastanku se raspravljalo i o logističkoj podršci korveta za vrijeme operacije "ATALANTA", te o uspješnoj bilateralnoj suradnji dviju zemalja.
Drugog dana posjeta, kontraadmiral Urlić sa suradnicima posjetio je švedsku tvrtku "SAAB" koja proizvodi protubrodske rakete tipa RBS-15, a koje koristi Švedska kraljevska ratna mornarica.  Osim prezentacije razvoja i sposobnosti raketa RBS-15, prezentirani su i brodski borbeni sustav 9LV, komunikacijski sustav TactiCall, kao i senzori koje proizvodi tvrtka „SAAB“. Također, u sklopu posjeta Švedskoj, predstavnici HRM-a obišli su i muzej „Vas“ u Stockholmu, gdje su se upoznali sa švedskom pomorskom poviješću.
Izaslanstvo Hrvatske ratne mornarice posjetilo je i Veleposlanstvo RH u Švedskoj gdje ih je primio veleposlanik Vladimir Matek.



Vijesti