Konferencija zapovjednika kopnenih vojski NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_9999_16062010_v.jpg

Hrvatska kopnena vojska domaćin je redovne godišnje Konferencije zapovjednika kopnenih vojski NATO-a koja se održava 16. i 17. lipnja 2010. u Zagrebu, a u organizaciji Savezničkog Zapovjedništva snaga Madrid.


Na otvorenju Konferencije predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović istaknuo je kako se Konferencija zapovjednika kopnenih vojski NATO-a može smatrati iskazom savezničke podrške i povjerenja Hrvatskoj kao novoj članici NATO saveza.

Osim zapovjednika kopnenih vojski članica i predstavnika zemalja NATO-a na Konferenciji sudjeluju i izaslanici zemalja Partnerstva za mir, među kojima su Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Švicarska, Ukrajina, Uzbekistan, te Izrael, koji participira u Mediteranskom dijalogu, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, potpisnici Istanbulske inicijative.

Na Konferenciji se raspravljalo o ulozi NATO-a u 21. stoljeću, novoj zapovjednoj strukturi NATO-a/NATO u transformaciji, NATO operaciji u Afganistanu, o Centru izvrsnosti, te njegovoj ulozi, zadaćama i mogućnostima pružanja potpore partnerskim zemljama, kao i o budućnosti vojne suradnje, naučenim lekcijama, ograničenjima i izazovima. Također, jedna od tema bila je posvećena Republici Hrvatskoj pod nazivom "Republika Hrvatska, od kandidata do punopravnog člana NATO-a; naučene lekcije i iskustva tijekom procesa".

O navedenim temama govorili su izaslanik Glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Jiri Šedivi, izaslanik zapovjednika ACT-a admiral u mirovini Jorgen Berggrav, britanski general pukovnik Nick Parker, zamjenik zapovjednika ISAF-a, dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Vlatko Cvrtila, brigadir Santiago San Antonio iz Združenog stožera OS Španjolske, te njemački brigadni general Gerhard Schulz, načelnik Odjela vojne suradnje Združenog zapovjedništva Napulj.
Tijekom uvodnog govora, predsjednik RH Ivo Josipović istaknuo je i da je iznimno ponosan učincima, profesionalnim radom i ugledom OS RH. „Nastale i razvijane u specifičnim uvjetima, OS RH su danas suvremena vojska, organizirana i strukturirana sukladno potrebama i mogućnostima države i društva te skladno međunarodno prihvaćenim obvezama“, rekao je predsjednik Josipović. Govoreći o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnim misijama, s naglaskom na situaciju u Afganistanu, predsjednik je zaključio: "sagledavam ulogu, mjesto i zadaće oružanih snaga u 21. stoljeću kao bitnog čimbenika u stvaranju uvjeta za nesmetan gospodarski, društveni, kulturni i svaki drugi razvoj naših društava i država".
U svom obraćanju medijima tijekom otvorenja Konferencije zapovjednik Savezničkog zapovjedništva snaga Madrid španjolski general pukovnik Alfred Cardona Torres istaknuo je da se kvaliteta hrvatskog participiranja u NATO-u ogleda i u izvanrednoj organizaciji ove Konferencije. Također, zapovjednik Stožera Savezničkog zapovjedništva Heidelberg, američki general pukovnik John W. Morgan III, rekao je da smatra kako je ova Konferencija, te hrvatska podrška i pomoć itekako pomaže čvršćem savezništvu.

    Konferencija zapovjednika kopnenih vojski NATO-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7803_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7825_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7836_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7888_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7929_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7974_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7979_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_7997_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_8014_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_8030_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_8052_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_8059_16062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-zapovjednika-kopnenih-vojski-nato-a/nato_9999_16062010.jpg


Priopćenja