Konferencija u RACVIAC-u o angažmanu u Afganistanu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/racviac_13082013_v.jpg

General John Allen, posebni izaslanik američkog državnog tajnika Johna Kerryja za Srednji istok, koji se nalazi u višednevnom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama RH, bio je uvaženi gost jednodnevne konferencije "Regionalna iskustva očuvanja mira od ISAF-a do Bliskog istoka i put prema 'pametnom' očuvanju mira“, održanoj danas 13. kolovoza 2013. u prostorijama RACVIAC-a u vojarni "Rakitje".

 

Na konferenciji, koju su organizirali Atlantsko vijeće Hrvatske i Odjel za javnu diplomaciju NATO-a uz potporu MORH-a i OSRH-a, sudjelovala je i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović te pripadnici vojnih snaga, akademske zajednice i djelatnici ministarstava iz cijele regije.

Američki umirovljeni general u višednevni posjet Hrvatskoj stigao je iz Singapura, a na konferenciji je naglasio da je ovo prvi forum na kojem govori o lekcijama naučenim u Afganistanu, gdje je nešto manje od dvije godine bio zapovjednik snaga ISAF-a. General Allen ima bogato iskustvo iz mirovnih i humanitarnih operacija diljem svijeta, a u Hrvatskoj je prvi put bio 1995. godine, kada se na putu prema Sarajevu s američkim marincima iskrcao u Splitu.

"Počašćen sam što sam imao priliku služiti s vašim snagama i zahvaljujem na odličnom poslu koji ste radili u Afganistanu“, kazao je general Allen pred okupljenim vojnim i civilnim predstavnicima iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i Slovenije te dodao da su zemlje Balkana dale izniman doprinos misiji. General Allen  kaže da međunarodna zajednica i nakon završetka misije mora ostati snažno angažirana u toj zemlji, a kao najveću prijetnju budućnosti vidi korupciju te smatra da je Afganistanu potrebna jaka centralna vlada i subnacionalne vlade. Ističe da puno toga ovisi o ključnim izborima u travnju 2014., ali isto tako vjeruje da će u 2017. i 2018. biti vidljiv ekonomski oporavak i napredak.

General Allen je zapovjednik ISAF-a postao u srpnju 2011,. u 10-oj godini rata, a na tu poziciju stigao je iz Iraka. "ISAF je sve samo ne mirovna misija u tradicionalnom smislu te riječi. Ona je COIN kampanja koja je imala tri glavna zadatka“, pojasnio je američki general i zaključio da je trebala spriječiti destruktivna nastojanja talibana, pripremiti afganistanske snage za zaštitu sigurnosti te izgraditi potrebne kapacitete i institucije za normalno funkcioniranje države. Sva iskustva, i ona loša i dobra, svakako će biti integrirana u sljedeću  COIN kampanju, gdje god ona bila. Također s obzirom na to da je u operaciji u Afganistanu sudjelovalo 50 zemalja, ona je snažno definirala operacije združenih koalicijskih snaga kao operacije budućnosti.

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, Kolinda Grabar Kitarović u svom izlaganju govorila je o uspjesima međunarodne misije u Afganistanu, o kojima se, kaže, premalo govori u medijima. Iako je pred međunarodnim snagama pa tako i pred hrvatskim vojnicima još puno posla, naglasila je da je puno toga učinjeno, primjerice, u integraciji i poboljšanju ženskih prava u afganistanskom društvu pa se veći broj žena danas školuje i sudjeluje u politici i biznisu, a isto tako sudjeluju kao pripadnice vojnih i policijskih snaga. "Često idem u Afganistan  i mogu reći da naši vojnici ondje ne doživljavaju svoje zadaće samo kao posao, vidi se da im je stalo do budućnosti te zemlje“, zaključila je Grabar Kitarović. Uz izlaganja, na konferenciji se vodila rasprava o regionalnoj suradnji kao i o iskustvima pojedinih zemalja regije koje su sudjelovale u ISAF-ovoj misiji.



Vijesti