Izložbe u prigodi Dana OSRH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/izlozba_26052009_3v.jpg

Proslava Dana OSRH i Dana HKoV-a u Karlovcu popraćena je i s dvije izložbe u organizaciji Vojnog muzeja MORH-a. U Zorinom domu postavljena je likovna izložba „I. likovni protest u Hrvatskoj – antiratni panoi likovnih umjetnika iz '91“.

Riječ je o umjetničkim djelima nastalim 1991. godine, kad su eminentni hrvatski likovni umjetnici poput Borisa Demura, Zlatka Kauzlarića Atača, Ratka Petrića i Hame Čavrka svojim djelima izrazili protest protiv tadašnje agresije na Republiku Hrvatsku. Izložba je prvi put postavljena u Münchenu 1991., i trebala je krenuti na daljnji put po Europi, što iz raznih okolnosti nije ostvareno. Prvi i posljednji put u Hrvatskoj su djela bila izložena 1992. u zagrebačkoj galeriji Karas, a ove ih je godine Hrvatsko društvo likovnih umjetnika doniralo Vojnom muzeju.
Izložbu čini 18 ulja na platnu dimenzija 300x150 cm. Neka od tih djela su 90-ih godina poslužila kao osnova za dizajniranje antiratnih plakata. Karlovčani će izložbu moći razgledati do 29. svibnja, a slijedeću će promociju imati 5. kolovoza u galeriji u kninskoj Tvrđi, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.
Do 29. svibnja će se u Karlovcu moći razgledati i izložba fotografija „Od Domovinskog rata do misija“, i to u Domu OSRH „Zrinski“. Namjera izložbe je da se njome prikažu svi ključni događaji vezani uz stvaranje i razvoj OSRH: agresija na Hrvatsku, postrojavanje u Kranjčevićevoj, Krvavi uskrs, Maslenica, Bljesak, Oluja, pa sve do današnjih dana i sudjelovanja hrvatskih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama. Izložba uključuje 65 fotografija iz objektiva različitih autora.

 

Više o obilježavanju Dana OSRH i Dana HKoV-a >>



Vijesti