Izložba u galeriji Zvonimir: "HRVATSKE PASIJE"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u nedjelju 9. ožujka 2008. u 12,00 sati bit će otvorenje samostalne izložbe slika akademskog slikara iz Splita JOSIPA BOTTERI DINI, pod nazivom „HRVATSKE PASIJE“.

Izložba je organizirana u okviru programa Pasionske baštine u prigodi Uskrsnih blagdana, pa je otvorenje izložbe ujedno i otvorenje 17. svečanosti Pasionske baštine, koje se održavaju pod stalnim pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba.

JOSIP BOTTERI DINI rodio se 3. lipnja 1943. u Zagrebu. Godine 1964. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studij slikarstva pohađa kod: Ljube Ivančića, Ferdinanda Kulmera, Vjekoslava Paraća, Krste Hegedušića, Ive Režeka, a diplomirao je kod Miljenka Stančića 1968. godine.

Predavao je povijest umjetnosti na gimnazijama u Kninu i Bolu do 1975. godine do kada je i upravitelj Galerije umjetnina „Branko Dešković“ u Bolu. Od 1975. godine je slobodni umjetnik, član ZUH-a. Sudjeluje u osnivanju umjetničke akademije u Splitu i predaje na njoj. Član je HDLU-a, član je radnik Matice hrvatske, brat je Družbe hrvatskog zmaja, brat je Hrvatske bratske zajednice i član je brojnih drugih udruga.

Njegovi mozaici, vitraji i slike nalaze se u sakralnim i profanim objektima javne namjene i mnogim galerijama. Izdao je nekoliko grafičkih mapa, likovno opremio više knjiga, izradio veći broj plakata. Izradio je nacrt scenografije za Pasionsku baštinu. Nosilac je Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koji mu je dodijeljen 1995. Živi i djeluje u Splitu.

Na ovoj se izložbi predstavlja s pedesetak slika (akril na platnu, drvu ili papiru) na temu Muke Gospodinove, i prizorima iz tog ciklusa.

Izložba se može razgledati zaključno do 28. ožujka 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

Ulaz slobodan.



Najave