Izložba u galeriji MORH-a "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u srijedu 3. prosinca 2008. u 19,00 sati bit će otvorenje izložbe pod nazivom „DODIRNI ME!“ Autorica projekta i selektorica, Višnja Slavica Gabout, odabrala je recentne radove dvadesetijednog umjetnika, mahom članova ULUPUH-ove Sekcije za staklo, keramiku i porculan.


U predgovoru kataloga Višnja Slavica Gabout, među inim, piše: …“U projektu „Dodirni me!“ izazov je bila koncepcija da se, unutar sinergijskog odnosa keramike i drugih medija, dodirom umjetničkog djela – akcijom, izazove povratna reakcija i time uspostavi interakcijski odnos gledatelj-umjetničko djelo-autor. Svoju interpretaciju ove koncepcije dao je dvadeset jedan autor: Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Nadica Eichhorn, Davor Halić, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Pamela Ivanković, Suzana Kljuš, Zorka Milley, Marta Milunić, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Danijela Pičuljan, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Zdenko Šlibar, Marina Tudjina Badurina i Ivančica Vončina. Ono što je u njihovim radovima suvremeno i aktualno u jednom općem smislu je multimedijalnost pristupa. Ono što je, međutim, samo za njih specifično je profinjeni osjećaj za keramičku materiju, te majstorsko poznavanje keramičkih tehnika. Ovi umjetnici, uz to, pokazuju i neosporan osjećaj za volumen i prostor, za površinu i za kolorističke efekte na njoj. …“

I dalje: U projektu „Dodirni me!“, unutar zajedništva keramike s drugim medijima, vlada jedna drukčija zbilja, koja je u stalnoj metamorfozi i stalnoj „mutaciji“. U toj zbilji zakonitosti su drukčije od uobičajenih, a vibracije imaju neku drugu frekvenciju. U tim čudesnim medijskim zajedništvima nastaju često intrigantni objekti i instalacije (ready-made asamblaži, mehanički i električni mobili, skulpture/konstrukcije, zvučne zidne i ambijentalne instalacije, video, performance), gdje je materijal glina u suglasju, odnosno sučeljena/suprotstavljena staklu, ogledalu, metalu, drvu, koži, plastici, tekstilu ... pa se značenja sklapaju, zgušnjavaju i često „kôdiraju“ na novi način, a narativni sloj dobiva počesto transgresijske vrijednosti. …“

I još: …”Dodir komunikacije nevjerojatno puno govori i on briše granice, preskače dimenzije, te uspostavlja nove relacije. U ovome projektu autori su se poigrali asocijacijama, percepcijama, relacijama, fascinacijama, prostorima, vremenima, medijima i disciplinama, slažući intrigantne, sugestivne i komunikativne taktile. Taktile koje kroz poziv „Dodirni me!“ i kroz poziv na igru, pozivaju na druženje…”

Izložba se može razgledati zaključno do 17. prosinca 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Najave