Izaslanstvo OS RH u posjeti NATO Zapovjedništvu za transformaciju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/act_12012011_v.jpg

Drugog dana službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama načelnik Glavnog stožera OSRH posjetio je Zapovjedništvo NATO-a za transformaciju (Allied Command Transformation-ACT) u Norfolku, Virginia.


Hrvatsko izaslanstvo primio je zamjenik zapovjednika ACT-a general pukovnik Mieczyslaw Bieniek. Tijekom razgovora istaknuta je bliska suradnja sa Zapovjedništvom za transformaciju u integracijskim procesima Republike Hrvatske u NATO savez te je potvrđena spremnost za nastavak dobre suradnje. Predstavnici ACT-a istaknuli su suradnju s Republikom Hrvatskom kao jednu od najintenzivnijih, naglasivši da je RH prepoznala i u značajnoj mjeri iskoristila mogućnosti Zapovjedništva za transformaciju kao važnog resursa u prilagodbi i izgradnji potrebitih sposobnosti svojih oružanih snaga kao članice NATO saveza. Razgovaralo se i o daljnjem razvoju vojnih sposobnosti Oružanih snaga RH te o dostignutom stupnju razvoja Obalne straže kao jednog od najvažnijih doprinosa OS RH civilnom društvu. General Bieniek je na kraju sastanka naglasio da je ulazak Republike Hrvatske u NATO od posebne važnosti jer zemljama u regiji pokazuje da uz ozbiljan pristup i  dobru pripremu cilj ulaska u NATO nije nedostižan.  Sastanku je također nazočio i hrvatski predstavnik pri ACT-u brigadir Ivica Kranjčević te hrvatski časnici na dužnosti u Norfolku brigadir Dražen Smiljanić i pukovnica Nevenka Kovač.

Za vrijeme boravka u Norfolku načelnik Glavnog stožera OS RH  posjetio je i američko Zapovjedništvo združenih operacija (USJFCOM) gdje ga je primio zapovjednik USJFCOM-a general zbora Raymond T. Odierno. Tom je prigodom  hrvatskom izaslanstvu predstavljen trenutni status Zapovjedništva, njegove mogućnosti i sposobnosti. Tijekom sastanka također razgovaralo se i o mirovnim operacijama.



Vijesti