Izaslanstvo OS RH na primopredaji dužnosti zapovjednika JFC Napulj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_dsc5798_v.jpg

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić sudjelovali su od 5. do 6. listopada 2010. godine na svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika Združenog NATO zapovjedništva u Napulju (Alied Joint Force Command Naples) između admirala Marka Fitzgeralda i admirala Samuela Lockleara III.

U svom govoru, admiral Fitzgerald zahvalio se na suradnji svim svojim suradnicima u zapovjedništvu JFC te potpori u okviru uspostave stabilnosti i sigurnosti u regiji. Također, istaknuo je kako je iznimno zadovoljan što su za vrijeme njegova mandata Republika Hrvatska i Republika Albanija ušli u NATO savez.

Na kraju svečanosti, admiral Locklear zahvalio se admiralu Fitzgeraldu na dosadašnjim aktivnostima u Napulju kao i na uspješnoj vojnoj karijeri. Govorio je o radu i odgovornosti funkcije zapovjednika združenog NATO zapovjedništva istaknuvši kako je spreman započeti novu dužnost na najbolji mogući način.
Tijekom svečane primopredaje admiral Fitzgerald odlikovan je Odličjem za službu sa zlatnim tracima (Service medal) od strane državnog tajnika za mornaricu, Odličjem za izuzetni doprinos u obrani (Defence distinguish medal) od ministra obrane SAD-a i Odličjem za zasluge u NATO-u (NATO meritorious medal) od glavnog tajnika NATO-a.

U utorak, 5. listopada, dan prije svečane primopredaje svečane dužnosti, admiral Fitzgerald je tijekom prijema visokih uzvanika posebnu zahvalu uputio generalu Luciću i admiralu Urliću na gostoprimstvu za vrijeme posjeta Hrvatskoj.
Zapovjednik Združenog NATO zapovjedništva u Napulju uvijek je američki admiral koji ujedno obnaša dužnost zapovjednika Mornaričkih snaga Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Afriku. Kao zapovjednik Združenog NATO zapovjedništva u Napulju, operativno je odgovoran za NATO misije na Balkanskom poluotoku, u Iraku i na Sredozemlju, a kao zapovjednik Mornaričkih snaga SAD-a odgovoran je za američke pomorske snage koje operiraju u Atlantskom i Indijskom oceanu te u Sredozemnom i Crnom moru.

    Izaslanstvo OS RH na primopredaji dužnosti zapovjednika JFC Napulj

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izaslanstvo-os-rh-na-primopredaji-dunosti-zapovjednika-jfc-napulj/nato_dsc5798_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izaslanstvo-os-rh-na-primopredaji-dunosti-zapovjednika-jfc-napulj/nato_dsc5822.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izaslanstvo-os-rh-na-primopredaji-dunosti-zapovjednika-jfc-napulj/nato_dsc5823.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izaslanstvo-os-rh-na-primopredaji-dunosti-zapovjednika-jfc-napulj/nato_dsc5891.jpg


Vijesti