Izaslanstvo OS RH na godišnjoj konferenciji ACT-a u Norfolku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/cotc_14122012_v.jpg

Zamjenik načelnika GS OS RH brigadni general Mate Pađen i vojni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u i EU-u general bojnik Mirko Šundov sudjelovali su na konferenciji “NATO Transformation 2020 and Beyond” održanoj 12. i 13. prosinca 2012. u Norfolku, Virginija, SAD, na kojoj je sudjelovalo više od 240 sudionika iz 52 države.

Konferencija u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformacije (ACT) bila je prilika za raspravu i neposrednu razmjenu mišljenja o međusobnoj suradnji i aktivnostima usmjerenim na konkretne projekte na području vojne transformacije. Također, razmijenjene su informacije o aktualnim i budućim projektima, prezentirana su nacionalna transformacijska iskustva te su razmatrani načini daljnje suradnje.

Visoki predstavnici NATO-a govorili su o aktualnim pitanjima koja proizlaze iz zadaća s NATO summita u Lisabonu i Chicagu, NATO operacijama nakon ISAF-a, procesu obrambenog planiranja NATO-a, inicijativi povezanih snaga (Connected Forces Initiative) te budućem načinu rada. Zamjenik NGS OSRH brigadni general Mate Pađen, govorio je o iskustvima OS RH i suradnji unutar Američko-jadranske povelje.

U okviru bilateralnih i multilateralnih konzultacija raspravljalo se o nizu pitanja: koncepti budućnosti, središta izvrsnosti, borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava, inovacije.

Tom prilikom, generali Pađen i Šundov susreli su se s zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformacije generalom Jean-Paulom Palomérosom i njegovim zamjenikom generalom Mieczyslawom Bieniekom, a razgovarali su o transformacijskim procesima i budućoj suradnji.

Uz generale Pađena i Šundova Konferenciji su nazočili i voditelj Kabineta načelnika GS OS RH brigadir Jozo Antolović te predstavnici Nacionalnog vojnog predstavništva RH pri Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju (ACT) brigadir Ivica Kranjčević i pukovnica Nevenka Kovač.



Vijesti