Izaslanstvo Ministarstva obrane sudjelovalo na sastanku ministara obrane država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novost_11032008.jpg

Državni tajnik Mate Raboteg predvodio je izaslanstvo Ministarstva obrane koje je 11. ožujka 2008. godine u Sofiji sudjelovalo na sastanku ministara obrane država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (South Eastern Europe Cooperation Process – SEECP)

Pored hrvatskih predstavnika, na sastanku su sudjelovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldove, Rumunjske, Srbije i Turske, te predstavnici NATO-a, Europske komisije, Europskog vijeća i međunarodnih organizacija i inicijativa koje djeluju na prostoru Jugoistočne Europe.

Poseban naglasak u izlaganjima sudionika ovog skupa stavljen je na važnost nastavka bliske regionalne suradnje i zajedničkih napora koji imaju za cilj postizanje dugoročne stabilnosti i sigurnosti u području jugoistočne Europe. Uspješnost obrambenih reformi u državama jugoistočne Europe je evidentna, kao i napredak država na području dostizanja standarda koji se zahtijevaju za buduće članice euro-atlantskih organizacija. U tom kontekstu, posebno je istaknut primjer suradnje država članica Američko-jadranske povelje i njihov značajan progres te je izražena nada kako će sve tri države, Hrvatska, Makedonija i Albanija, na predstojećem NATO summitu u Bukureštu, dobiti očekivanu pozivnicu za savez. Ministri su ocijenili da bi takav pristup imao naročito pozitivan utjecaj na nove članice Parterstva za mir, koje su izrazile želju za jačanjem suradnje sa strukturama NATO-a.

U svezi djelovanja brojnih regionalnih inicijativa na području jugoistočne Europe, ukazano je na potrebu transformacije procesa prema postizanju učinkovitijeg i koordiniranog djelovanja, a u skladu s principima regionalnog vlasništva.

U izlaganju državnog tajnika Rabotega, istaknuta je važnost jačanja sigurnosne suradnje između država na području jugoistočne Europe i posvećenost Hrvatske stvaranju okružja međusobnog povjerenja, prosperiteta i suradnje, kroz aktivnu ulogu koju Hrvatska ostvaruje u okviru mnogih regionalnih inicijativa i foruma. Naglašeno je kako upravo euroatlantska perspektiva predstavlja za sve partnerske države u jugoistočnoj Europi najbolji poticaj i okvir za postizanje trajne stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Inicijativa za osnivanje ovog foruma za suradnju država jugoistočne Europe potekla je na sastanku ministara vanjskih poslova i obrane zemalja Jugoistočne Europe 1996. godine. Posebna značajka SEECP-a jest da je riječ o procesu koji je nastao na poticaj samih država regije, te se u tom smislu SEECP nastoji profilirati kao autentični proces suradnje na jugoistoku našeg kontinenta.



Vijesti