Ispraćaj Autonomnog tima za zaštitu broda u operaciju ATALANTA

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/avpd_12122014_v.jpg
Foto: HRM/ G. Terzin

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Robert Hranj sa suradnicima primio je u četvrtak, 11. prosinca 2014., prvi hrvatski Autonomni tim za zaštitu broda (Autonomous Vessel Protection Detachment - AVPD), koji će tijekom mjeseca prosinca ove godine biti upućen u operaciju potpore miru ATALANTA u moru ispred obale Somalije i susjednih država.

Prvi hrvatski AVPD tim broji dvanaest članova, među kojima je deset pripadnika HRM-a te po jedan iz Bojne za specijalna djelovanja i Zapovjedništva za potporu OS RH. Zapovjednik tima je poručnik bojnog broda Nenad Kontri.

Zadaća prvog hrvatskog AVPD tima je osiguravanje i zaštita trgovačkih brodova, koji u sklopu World Food Programa (WFP), plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Vojni tim se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, a zadaća mu je osiguravanje i maksimalna zaštita broda od piratskih napada, otmica, pljački na moru i u luci, te odvraćanje i prevencija tih napada.

Nositelj ove zadaće je Hrvatska ratna mornarica, čiji pripadnici već godinama uspješno sudjeluju u operaciji ATALANTA obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu, te na brodovima koji se nalaze u području operacije, a sada će prvi put u operaciji sudjelovati i na ovaj način.

U prigodnom obraćanju, kontraadmiral Hranj zaželio je svim članovima AVPD tima puno sreće i uspjeha u provedbi zadaća koje ih očekuju, prilikom čega je posebno istaknuo važnost njihove sigurnosti. 

Završno ocjenjivanje AVPD tima provedeno je u sklopu vježbe HARPUN 14-II, 29. listopada ove godine. Nakon ocjenjivanja svih zadaća, potvrđeno je da je AVPD tim osposobljen za pravilno i pravodobno reagiranje u svakoj situaciji, za rad sa opremom Night Vision Goggles (NVG), kao i za pomoć posadi broda u sklopu WFP-a, i to u borbenoj otpornosti broda, primjerice u borbi protiv požara, prodora vode i kvarova.



Vijesti