Instruktori ZSS-a proveli Temeljnu obuku alpinizma

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/06/dscn0039-1024x768.jpg
Svi polaznici su uspješno završili obuku i istodobno postigli brzi napredak u savladavanju alpinističkih tehnika | Foto: ZSS

Svi polaznici su uspješno završili obuku te iskazali veliku profesionalnost i istodobno postigli brzi napredak u savladavanju alpinističkih tehnika

Instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga u razdoblju od 7. do 18. lipnja 2021. godine proveli su Temeljnu obuku alpinizma pripadnicima Središta za razvoj vođa „ Marko Babić“ i Satniji mornaričkog desantnog pješaštva Hrvatske ratne mornarice.

Obuka se provodila na području matične vojarne te na penjalištu Vela Peša, a svrha obuke koju provode instruktori ZSS-a je upoznavanje s načinima prelaska vodoravnih i okomitih prepreka u prostoru upotrebljavajući alpinističku opremu.

Na temeljnoj obuci, polaznici usvajaju osnove alpinizma kroz teorijski dio na kojem se upoznaju sa alpinističkom opremom, opasnostima u planini, mogućim ozljedama i njihovom prevencijom, a potom slijedi praktični dio.

U praktičnom dijelu polaznici uče i uvježbavaju osnovne čvorove, tehnike penjanja i spuštanja po užetu, izradu sidrišta, priprema penjačkog uspona, pravila kretanja u stijeni uz penjanje kratkih smjerova, osiguravanje binoma tijekom savladavanja uspona, izrada improviziranog penjačkog pojasa i prsnog naveza, izrada ferate i prijelaz postrojbe preko osiguranog puta, penjanje top-rope.

Svi polaznici su uspješno završili obuku te iskazali veliku profesionalnost i istodobno postigli brzi napredak u savladavanju alpinističkih tehnika.

Objava Instruktori ZSS-a proveli Temeljnu obuku alpinizma pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti