Inspekcijski tim Crne Gore u bazi Zemunik

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/inspekcija_cg_28102015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

U sklopu preuzetih međunarodnih obveza prema Bečkom dokumentu 2011. godine, tročlani inspekcijski tim Crne Gore proveo je u srijedu, 28. listopada 2015. inspekciju u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u vojarni Zemunik .

Crnogorski inspekcijski tim primio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karol Lučan, koji je održao prezentaciju i predstavio zrakoplovno-tehničku opremljenost i zadaće baze, dok je bojnik Nikica Filipović iznio prikaz rada i opremljenosti naoružanjem i sredstvima Pukovnije protuzračne obrane koja je također smještena u vojarni Zemunik.

Lučan je posebno istaknuo ulogu i održavanje protupožarnih aviona Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 te predstavio model školovanja hrvatskih vojnih pilota, kao i mogućnosti obuke pilota iz drugih zemalja. Inspekcijski tim upoznat je i sa sudjelovanjem baze u međunarodnim misijama u Afganistanu i na Kosovu, kao i potporom koju pruža civilnim institucijama kroz hitne medicinske letove i traganja i spašavanja.

Brigadir Lučan naglasio je kako je riječ o redovitim aktivnostima inspekcijskog tima sukladno odredbama Bečkog dokumenta koji je obvezujuć za sve članice OESS-a.

"Zrakoplovna baza  u Zemuniku danas je bila u ulozi prihvata inspekcije specificiranog područja gdje smo pružili odgovore na sva pitanja inspekcijskog tima sadržana prema odredbama Bečkog dokumenta", istaknuo je Lučan.

Voditelj inspekcijskog tima Crne Gore pukovnik Dražen Božović zahvalio je na transparentnosti i stručnim odgovorima, izrazivši zadovoljstvo što se ovom aktivnosti razvijaju mjere za izgradnju povjerenja i sigurnosti zemalja obuhvaćenih Bečkim dokumentom 2011.



    Inspekcijski tim Crne Gore u bazi Zemunik

    Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/inspekcijski-tim-crne-gore-u-bazi-zemunik/3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/inspekcijski-tim-crne-gore-u-bazi-zemunik/1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/inspekcijski-tim-crne-gore-u-bazi-zemunik/6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/inspekcijski-tim-crne-gore-u-bazi-zemunik/5.jpg


Vijesti