Inicijalna planska konferencija "Jackal Stone 12"

U vojarni "Sv. Nikola" u Splitu od 15. do 17. studenog 2011. godine održana je inicijalna planska konferencija u potpori provedbe međunarodne vojne vježbe "Jackal Stone 12", koja će se održati u rujnu 2012. godine na teritoriju Republike Hrvatske.


Nositelji organizacije inicijalne planske konferencije su Uprava za operativne poslove i obuku GS OS RH i Bojna za specijalna djelovanja, a u suradnji s američkim zapovjedništvom specijalnih snaga za Europu (Specijal Operations Command Europe – SOCEUR) te nadležnim resorima Vlade RH i predstavnicima MORH-a. Domaćin konferencije, na kojoj su sudjelovali predstavnici dvanaest zemalja članica NATO-a, bio je načelnik Uprave za operativne poslove i obuku GS OS RH, general bojnik Jozo Milićević.

"Jackal Stone 12" najveća je međunarodna vojna vježba specijalnih postrojbi u Europi, čiji je cilj povećati suradnju i interoperabilnost između oružanih snaga  zemalja sudionica sa svrhom jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti te uvježbavanje procedura i podizanje razine sposobnosti planiranja i provedbe aktivnosti u nadležnosti postrojbi za specijalna djelovanja.

Vježba, kroz borbenu obuku, daje uvid u spremnost specijalnih postrojbi partnerskih oružanih snaga te sposobnost država partnera za brzi odgovor i zajedničko djelovanje protiv ovakvnih vrsta ugroze sigurnosti. Zemlje sudionice, kao članice NATO saveza, same snose sve troškove sudjelovanja svojih snaga na vježbi. Osim toga, kroz ovaj projekt, EUCOM i SOCEUR investirat će određena financijska sredstva u izgradnju infrastrukture OS RH kroz tzv. Program vojno-vojne suradnje kao i sredstva za infrastrukturu koju koristi lokalna samouprava na područjima održavanja vježbe.

Inicijalna planska konferencija kroz izvrsnu suradnju OS RH sa nadležnim resornim ministarstvima i civilnim institucijama RH angažiranim u pripremi vježbe, a koji su dali značajan doprinos i uspješnoj provedbi konferencije, omogućila je stvaranje okvira za kvalitetnu provedbu vježbe "Jackal Stone 12".



Vijesti