Inicijalna planska konferencija IEL MILU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ipc_18032011_v.jpg

U Zapovjedništva za potporu od 14. do 17. ožujka 2011. održana je inicijalna planska konferencija Multinacionalne integrirane logističke postrojbe, Infrastrukturne inženjerije za logistiku (IEL MILU).


IEL MILU uspostavljena je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Rumunjske, Bugarske, Gruzije i Hrvatske 07. studenog 2007. godine u Bruxsellesu.  Vodeća zemlja je Rumunjska, a Velika Britanija je zemlja mentor.
Kao vodeća, Rumunjska je pokrenula organizaciju i provedbu vježbi stožernog osoblja postrojbe te je u 2009. provedena evaluacija, a u 2010. i certifikacija od strane NATO zapovjedništva. U 2011. nastavlja se podizanje na višu razinu rada stožera postrojbe, a za zemlju domaćina odabrana je Hrvatska.

Na inicijalnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici svih zemalja članica  IEL MILU-a te predstavnici Uprave za operativne poslove i obuku te Uprave za logistiku GS OS RH. Sudionike konferencije uvodno je pozdravio zamjenik zapovjednika ZzP-a brigadni general Nikola Škunca, a Radnu skupinu Zapovjedništva za potporu kao domaćina konferencije vodio je bojnik Vladimir Požgajčić.

Konferencija se sastojala od prezentacija zemlje nositelja Rumunjske o cilju i načinu provedbe vježbe u 2011. te rasprave o daljnjem razvoju i namjeni postrojbe.



Vijesti