Šimunović sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simunovic_04102011_v.jpg

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, u sklopu sudjelovanja na sastanku zemalja članica SEDM inicijative (South Eastern Europe Defence Ministerial) koji se održava u Antalyji u Turskoj, sastao se u ponedjeljak, 3. listopada, sa zamjenicom  pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Celeste Wallander.

U razgovoru su razmijenjeni stavovi o regionalnoj suradnji unutar SEDM inicijative i situaciji u regiji, doprinosu Republike Hrvatske u Afganistanu te druga pitanja značajna za dvije države.

Potvrđena je dosadašnja uspješna regionalna suradnja članica u okviru SEDM-a kao i dosadašnji dosezi i postignuća SEDM-a koji danas okuplja države članice NATO-a ili države koje se nalaze u nekom stupnju uključenja ili suradnje s NATO-m.

U razgovoru su državni tajnik Šimunović i zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane Wallander naglasili važnost dijaloga i promicanja dobrosusjedskih odnosa i konstruktivne obrambene i sigurnosne suradnje u regiji i u tom smislu značaj uključenja svih država koje dijele te interese.

Konstatirano je da SEDM na temelju dosadašnjih postignuća treba nadograditi svoje ciljeve i u tom smjeru konkretno planirati djelovanje što će omogućiti i veću dostupnost namjenskih sredstava. Imajući na umu okolnosti opće financijske situacije koja se odrazila na sve subjekte naglašena je potreba izbjegavanja dupliranja napora SEDM-a s aktivnostima drugih organizacija i regionalnih inicijativa.

Dotaknute su i aktualne teme vezane za uključenje novih država u SEEBRIG, multinacionalnu vojnu komponentu SEDM-a, te njenu lokaciju.

Posebice je u razgovoru naglašena potpora Hrvatske u operaciji ISAF, te odlična suradnja članica Američko Jadranske povelje u okviru Škole vojne policije u Afganistanu pod vodstvom Hrvatske.



Vijesti