Imenovanje raketnih topovnjača "Vukovar" i "Dubrovnik"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/brodovi_velikaa.png

U ratnoj luci Lora u Splitu danas, 26. siječnja, Hrvatska ratna mornarica predstavila je dvije novonabavljene raketne topovnjače klase "Helsinki".

U ratnoj luci Lora u Splitu danas, 26. siječnja, Hrvatska ratna mornarica predstavila je dvije novonabavljene raketne topovnjače klase "Helsinki". Riječ je o raketnim topovnjačama RTOP-41 i RTOP-42 koje su nedavno stigle iz Finske i ovom su im prigodom dodijeljena imena "Vukovar" i "Dubrovnik". Svečanom imenovanju nazočili su izaslanik predsjednika RH i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, glavni inspektor obrane general pukovnik Marijan Mareković, zamjenik načelnika GS-a general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić te ostali visoki vojni i civilni uzvanici među kojima su bile i gradonačelnice Vukovara i Dubrovnika, Zdenka Buljan i Dubravka Šuica, gradova čije ime će ponosno nositi dva nova broda HRM-a.

Tom prigodom kontraadmiral Ante Urlić izrazio je svoje zadovoljstvo što će ovi brodovi nositi imena hrvatskih gradova heroja, Vukovara i Dubrovnika napomenuvši kako je riječ o višenamjenskim brodovima koji mogu obavljati tradicionalne zadaće i služiti za potrebe Obalne straže, čime je HRM znatno ojačala svoje sposobnosti.

U ime ministra obrane zadovoljstvo i pozdrave nazočnima uputio je i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg koji je istaknuo kako je ovo veliki uspjeh za HRM jer je po prvi puta od osamostaljenja RH, Hrvatska ratna mornarica dobila nove ratne brodove u floti, što je ujedno i početak novog investicijskog ciklusa u opremanju HRM-a. Istaknuo je kako su brodovi kupljeni u vrlo dobrom tehničkom stanju i redovito održavani te ih prati odličan offset program koji podrazumijeva transfer tehnologije i znanja. Kazao je i kako je sva oprema na brodovima NATO kompatibilna i sukladna opremi na postojećima dvjema topovnjačama RTOP "Petar Krešimir IV" i "Dmitar Zvonimir", te kako je s novim brodovima stigla i velika količina pričuvnih dijelova. Cijena obe raketne topovnjače s transportom i opremom iznosila je oko 95 milijuna kuna.

Načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić je posebno naglasio simboliku imena koje nose novi brodovi napomenuvši kako će na ovaj način žrtva i hrabrost Vukovara i Dubrovnika biti vječno sačuvani. On je ujedno najavio kako se već ove godine, a najkasnije iduće, očekuje postavljanje kobilice za prvi brod u hrvatskom brodogradilištu za potrebe HRM-a, a zatim bi to trebao postati kontinuitet. Potom je uslijedio obred imenovanja raketnih topovnjača što su prigodnim riječima učinile gradonačelnice Vukovara i Dubrovnika, dizanje hrvatskih stijegova na jarbolima te je mons. Juraj Jezerinac na brodove i posadu koja će njime ploviti zazvao božji blagoslov. Uzvanici i novinari imali su prigodu na kraju svečanosti i ploviti RTOP-41 "Vukovar" Kaštelanskim zaljevom.



Vijesti