HRVCON KFOR proveo javno – zdravstvenu akciju u Letnici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-08-40-hrvcon-kfor.jpg
HRVCON KFOR proveo javno - zdravstvenu akciju u Letnici | Foto: OSRH

Cilj javno-zdravstvene akcije bio je usmjeren na pružanje potpore malobrojnoj hrvatskoj zajednici kroz zdravstveno savjetovanje i poticanje istih na povećanje svjesnosti i skrbi za osobno zdravlje kroz prevenciju

Pripadnici 40. HRVCON-a u području operacije KFOR proveli su 6. siječnja 2024. javno-zdravstvenu akciju za malobrojnu hrvatsku zajednicu u mjestu Letnica u Republici Kosovo.

Nositelj aktivnosti bio je Mobilni medicinski tim 40. HRVCON na čelu s doktoricom, npr Elenom Jelavić i medicinskom tehničarkom, nnr Slavicom Kuz, a u istoj je sudjelovala i doktorica, brg Ružica Pavić Kevrić.

Cilj javno-zdravstvene akcije bio je usmjeren na pružanje potpore malobrojnoj hrvatskoj zajednici kroz zdravstveno savjetovanje i poticanje istih na povećanje svjesnosti i skrbi za osobno zdravlje kroz prevenciju. Ovom akcijom provelo se mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi, kao i orijentacijski anamnestički brzi pregled.

Uz javno-zdravstvenu akciju pripadnici 40. hrvatskog kontingenta uručili su i prigodne darove za djecu, te značajnu donaciju u namirnicama za hrvatsku zajednicu u Letnici.

Cijela akcija bila je koordinirana s župnikom Župe Letnica, Don Marjanom Demaj koji se zahvalio na provedenoj akciji i prikupljenoj pomoći. Aktivnost 40. HRVCON podržao je i COS KFOR, brigadni general John Bozichevic koji je nazočio samom događaju.

U mjestu Letnica je početkom 90-ih godina živjelo oko 4.000 Hrvata, međutim većina stanovništva iselila je u Republiku Hrvatsku. Trenutno u Letnici živi 10-ak Hrvata i to uglavnom starije životne dobi.

HRVCON KFOR proveo javno – zdravstvenu akciju u Letnici | Foto: OSRH

Objava HRVCON KFOR proveo javno – zdravstvenu akciju u Letnici pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti