Hrvatsko–austrijske bilateralne obrambene konzultacije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bec_03072014_v.jpg

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Zoran Drča i austrijski pomoćnik ministra obrane i sporta Johann Frank održali su u srijedu 2. srpnja 2014. u Beču bilateralne obrambene konzultacije.


Konzultacije su obuhvatile teme bilateralne obrambene suradnje dviju zemalja, sudjelovanje u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske Unije, te predstojeći NATO Summit, odnosno dio u kojem Austrija kao zemlja partner sudjeluje. Razmijenjeni su i stavovi o temama vezanim za regionalnu i globalnu sigurnost, te o aktualnom statusu obrambenih reformi Oružanih snaga dviju zemalja.

Uzimajući u obzir činjenicu da Republika Hrvatska i Republika Austrija intenzivno surađuju u okviru regionalnih inicijativa na prostoru Jugoistočne Europe, riječi  je bilo i o daljnjim modalitetima osiguranja stabilnosti i sigurnosti ovog prostora. Pri tome je jasno istaknut interes Hrvatske u daljnjem podupiranju euroatlanske perspektive zemalja regije te pružanje potpore i pomoći na njihovom putu euroatlanskih integracija.

Na sastanku je također zaključeno kako je u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna aktualnu bilateralnu obrambenu suradnju dviju zemalja, koja je sada fokusirana na manji broj područja, treba dodatno produbiti, poglavito u području projekata regionalne inicijative Srednjoeuropska obrambena suradnja.

Pomoćnik ministra Drča zahvalio je austrijskoj strani na dugogodišnjoj ponudi za izobrazbom i obukom pripadnika OS RH za potrebe sudjelovanja u mirovnim operacijama, te istaknuo dobru suradnju zrakoplovstava i vojno-obrazovnih institucija.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji je od 1 siječnja 2013. do 31. prosinca 2014. kontaktno Veleposlanstvo Austrije za NATO.    

    Hrvatsko–austrijske bilateralne obrambene konzultacije

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-austrijske-bilateralne-obrambene-konzultacije/bec_03072014_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-austrijske-bilateralne-obrambene-konzultacije/bec_03072014_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-austrijske-bilateralne-obrambene-konzultacije/bec_03072014_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-austrijske-bilateralne-obrambene-konzultacije/bec_03072014_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-austrijske-bilateralne-obrambene-konzultacije/bec_03072014_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-austrijske-bilateralne-obrambene-konzultacije/bec_03072014_10.jpg


Priopćenja