Hrvatsko-američke bilateralne obrambene konzultacije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pmo_drca_25092014_v.jpg
Foto: OSRH/ S. Brigljević

Pomoćnik ministra obrane RH Zoran Drča i zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a Evelyn Farkas, sa izaslanstvima, održali su danas, 25. rujna 2014. godine u MORH-u bilateralne obrambene konzultacije (Bilateral Defence Consultations - BDC).

Na konzultacijama, koje se održavaju svake dvije godine, razgovaralo se o sigurnosno obrambenim temama od obostranog interesa. Posebno je naglašena važnost nastavka, odnosno unaprjeđenja bilateralne obrambene suradnje putem organiziranja zajedničke obuke, vojnih vježbi, sudjelovanjem u operacijama, te korištenjem američkih programa sigurnosne pomoći od strane RH u svrhu daljnje izgradnje obrambenih sposobnosti. Pomoćnik Drča pritom je naglasio kako za Hrvatsku, SAD ostaju i dalje najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti, kako za nacionalne potrebe tako i u svrhu doprinosa kolektivnim sposobnostima Saveza. Uz to, kako je naglašeno tijekom razgovora, daljnja suradnja u razvoju sposobnosti također će podupirati i ostvarenje ciljeva zacrtanih novim Dugoročnim planom razvoja 2015.-2024.

Sugovornici su također razmijenili mišljenja o cijelom nizu tema vezanih za regionalnu i globalnu sigurnost, poput sigurnosno-političke situacije u Jugoistočnoj Europi i regionalnoj obrambenoj suradnji, najnovijim događajima u Ukrajini, stanju na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. Obje zemlje istaknule su važnost nastavka suradnje u daljnjem angažmanu na stabilizaciji i obnovi Afganistana i nakon 2014. godine.

Također, razmijenjeni su aktualni stavovi o zaključcima nedavno održanog NATO sastanka na vrhu, važnosti Akcijskog plana za spremnost, ulozi SAD-a u europskoj sigurnosti, značaju dogovorenih izdvajanja za obranu u održavanju obrambenih sposobnosti Saveza, odnosima s partnerima, a posebice državama aspiranticama za članstvo iz Jugoistočne Europe.

    Hrvatsko-američke bilateralne obrambene konzultacije

    Foto: OSRH/ S. Brigljević

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americke-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_drca_25092014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americke-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_drca_25092014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americke-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_drca_25092014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americke-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_drca_25092014_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americke-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_drca_25092014_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americke-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_drca_25092014_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americke-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_drca_25092014_7.jpg


Priopćenja