Hrvatski tim pilota na konferenciji u Mađarskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/smartdefense_28032014_v.jpg

Planska konferencija za provedbu sedmog tečaja zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (7. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) održava se od 26. do 29. ožujka 2014. u Budimpešti u Mađarskoj.


Na pripremama u Mađarskoj sudjeluju voditelj tečaja, satnik Dalibor Ivelja i koordinator aktivnosti iz Zapovjedništva HRZ i PZO bojnik Boris Panić, predstavnici ministarstava obrane i oružanih snaga Češke i Mađarske, te predstavnici tvrtke  HTP (Helicopter Training Point Ostrava) iz Ostrave, u kojoj se provodi obuka na simulatoru helikoptera Mi-171 Sh.
U sklopu zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih zrakoplovnih timova, multinacionalne posade helikoptera u bazi Zemunik uvježbavat će se za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.
Početak tečaja planiran je za svibanj 2014., kada će se helikopterski timovi okupiti u Ostravi radi obuke na simulatoru helikoptera Mi-171Sh,  a letačka  obuka održat će u Zemuniku u lipnju 2014. godine.
Na konferenciji se razmatraju planovi obuke tečaja, izmjene u programima u odnosu na aktualne potrebe savjetničkih timova u Afganistanu,  te planovi i pripremni koraci za osmi tečaj, koji će se organizirati u rujnu ove godine,

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense".



Vijesti