Hrvatska vojska opremljena novim radio uređajima hrvatske proizvodnje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/03/2023-03-06-petrinja-1-1024x683.jpg
Hrvatska vojska opremljena novim radio uređajima hrvatske proizvodnje | Foto: MORH/ J. Kopi

Čestitam svima koji ste sudjelovali u razvoju radio uređaja. Pohvaljujem i vod koji je sudjelovao u vježbi i pokazao značajke sustava koji će se koristiti u budućnosti, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nazočili su prezentaciji i demonstraciji upotrebe radio uređaja “TAKRAD” u situacijskim uvjetima u pokaznoj vježbi koja je održana u ponedjeljak 6. ožujka 2023. u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.

Riječ je o jedinstvenom naprednom taktičkom osobnom radiju vojnika koji su uz potporu i u suradnji s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama RH razvile hrvatske tvrtke – RIZ Profesionalne elektronike d.o.o. i Impel Groupa d.o.o.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo prikazanim sposobnostima radio uređaja u pokaznoj vježbi mehaniziranog voda 2. mehanizirane satnije, 2. mb “Gromovi” u kojoj su sudjelovala i borbena oklopna vozila Patria.

Istaknuvši da će upotreba ovog radio uređaja dodatno unaprijediti i modernizirati sposobnosti Hrvatske vojske ministar je rekao kako je glavni cilj vježbe bio vidjeti njegov praktičan način uporabe. “Imamo 100 posto hrvatski proizvod koji u usporedbi s dosadašnjim uređajem koji smo koristili, ima ozbiljne prednosti. Pohvalio bih i sam vod koji je sudjelovao u ovoj vježbi i pokazao značajke sustava koji će se koristiti u budućnosti”, istaknuo je.

“Danas smo vidjeli prednosti uređaja i njegovu praktičnu uporabu. Čestitam svima vama koji ste posljednjih pet godina sudjelovali u razvoju samog radio uređaja. U ovih pet godina uložen je vrlo ozbiljan rad u suradnji s tvrtkama partnerima. Svi zajedno i dalje ćemo težiti daljnjem razvoju uređaja sukladno zadanim ciljevima sposobnosti koje želimo da Hrvatska vojska ima”, rekao je.

Ministar je naglasio kako su ovi uređaji samo jedan dio od brojnih ulaganja u opremanje i modernizaciju svih grana Hrvatske vojske istaknuvši da su vojnikinje i vojnici u fokusu rada cijele Vlade i kako se upravo zbog toga sustavno osiguravaju sredstva za njihovo materijalno opremanje, spomenuvši pritom skoru nabavu dodatnih vozila Patria, dolazak Bradley vozila te sustav protuzračne obrane kratkoga dometa koji je nabavljen prošle godine.

“U svakodnevnoj komunikaciji s načelnikom i cijelim Glavnim stožerom te zapovjedništvom HKoV-a jasno se iskazuju potrebe HV-a za koje u ovim izazovnim vremenima zahvaljujući jako dobroj komunikaciji s našim partnerima pronalazimo sva rješenja. Unatoč brojnim poremećajima na tržištu poštujemo zadane rokove. Do 2026. godine naš je cilj srednja pješačke brigade. S tim ciljem ćemo se i dalje razvijati” rekao je.

Pripadnicima koji su sudjelovali u vježbi ministar je poručio: “Želim da i dalje jačate unutar Hrvatske vojske i da zahvaljujući opremi koja se nabavlja budete i dalje izvrsno ocijenjeni na svim vježbama, misijama i aktivnostima te da pokazujete kako ste vi ti koji možete biti prvi među jednakima. Naravno da ovaj grb koji nosite ima svoj teret, a to je da morate živjeti uistinu krajnje čisto, biti primjer svima u društvu na koji način se poštuje i voli Hrvatska država koju smo tako teško stekli zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. Oni su dali temelj hrvatskoj vojsci, a vi taj temelj ponosno gradite i dalje za sve buduće generacije koje će doći u Hrvatsku vojsku”.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je kako je ovo izuzetno važan sustav za Hrvatskog vojnika i početak opremanja Hrvatske vojske najmodernijim radio uređajima. “Jednako važno je to što se on proizvodi u Hrvatskoj jer su pitanja logistike i održavanja puno lakša kad imamo proizvođača i onoga tko održava sustave u Hrvatskoj. To je veliki korak u modernizaciji Hrvatske vojske”, istaknuo je.

Iduća dva mjeseca u Petrinji će testirati nove radio uređaje, istaknuo je voditelj Odsjeka u Odjelu za komunikacijske sustave u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske pukovnik Robert Topčić. “Provodit ćemo testiranje tehničko-taktičkih značajki gdje ćemo u konačnici definirati taktičke zahtjeve i specificirati radio uređaj prije isporuke značajnije količine uređaja, odnosno opremanja Oružanih snaga, kazao je pukovnik Topčić.

Voditelj odjela za razvoj komunikacijskih i elektroničkih sustava u Ministarstvu obrane brigadir Vedran Vejić rekao je kako je radio uređaj Takrad u potpunosti prilagođen NATO standardima. “Ključno je istaknuti da radio uređaj radi u NATO vojnom frekfentnom području te da je softverski definiran radio što znači da se može bez problema, bez izmjene hardvera prilagoditi svakoj situaciji. To je ono što je najvažnije i što nam omogućava interoperabilnost sa savezničkim snagama, ako ova brigada ili bilo koji njezin dio bude upućen u operacije pod vodstvom NATO-a. Uređaj sam je malen, prilagođen da naše vojnike prati gdje god idu, da bude dovoljno izdržljiv i vojnicima predstavlja pouzdanog pratitelja. To smo za sada postigli, on je vrlo otporan, kvalitetan i može uistinu puno toga odraditi”, kazao je brigadir Vejić.

Objava Hrvatska vojska opremljena novim radio uređajima hrvatske proizvodnje pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52730123695_84c0096ebe_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52730192988_a377183202_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52730193168_96b288eaa8_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52729187622_217d6b1987_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52729712581_b7a1ca46a4_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52730123795_f6f9a75947_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52729187512_d70fd950a6_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52729963369_91e740c171_o.jpg


Priopćenja