Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-03-01-15-godina-nato-1024x683.jpg
Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u | Foto: Arhiva MORH/ F. Klen

Pobjednička HV, čije su temelje odredili hrvatski branitelji, autentični je simbol snage, volje i jedinstva hrvatskog naroda u očuvanju svoje slobode i samostalnosti, poručio je ministar Ivan Anušić

Republika Hrvatska danas 1. travnja 2024. godine obilježava 15 godina od ulaska u NATO savez, a od svoga ulaska u punopravno članstvo 2009. godine, kontinuirano se potvrđuje kao predana i pouzdana članica Saveza.

Aktivno sudjelujući u raspravama među saveznicima u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, kao i u svim odlukama koje države članice ondje donose konsenzusom, Hrvatska daje i vlastiti izravan doprinos provođenju aktivnosti koje provodi NATO, a time i ostvarenju zajedničkih zadaća i ciljeva koje stoje pred Savezom.

Na kraju, članstvom u NATO savezu Republici Hrvatskoj je omogućeno da zajedno s ostalim saveznicama oblikuje politiku Saveza, te aktivno doprinosi procesima izgradnje transatlantske sigurnosti. Također, daje dodatni poticaj u razvoju niza sposobnosti koje su od koristi za našu nacionalnu sigurnost, a kojima ujedno doprinosimo ukupnim NATO sposobnostima.

Hrvatska vojska u NATO misijama i operacijama

Članstvom u Sjevernoatlantskom savezu Hrvatska je pokazala kako je vjerodostojan i pouzdan saveznik, a zaključno s 2023. godinom, ukupno je 9483 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.

Oružane snage Republike Hrvatske tako trenutno sudjeluju u četiri od osam borbenih skupina na Istočnom krilu Saveza te u sljedećim misijama i operacijama pod mandatom NATO-a: NATO misija Irak, operacija Sea Guardian, Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga 2 kao i u operaciji KFOR.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić u povodu 15. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO savezu:

“Danas, u vremenu sigurnosnih nestabilnosti, članstvo Hrvatske u NATO-u posebno je važno, pa je 15. obljetnica hrvatskog ulaska u Sjevernoatlantski savez još jedna prilika da se potvrdi značaj i snaga toga Saveza, ali i kako se Hrvatska i Hrvatska vojska spremno nose sa svim izazovima tog članstva.

Ostvarenjem jednog od najvažnijeg vanjskopolitičkog i sigurnosnog cilja – članstvom u NATO-u, i nakon 15 godina ponosno možemo reći kako smo istovremeno jačali i osnaživali hrvatsku državu i stvorili modernu i moćnu Hrvatsku vojsku.

Pobjednička Hrvatska vojska, čije su temelje odredili hrvatski branitelji u bitkama Domovinskog rata, autentični je simbol snage, volje i jedinstva hrvatskog naroda u očuvanju svoje slobode i samostalnosti.

U Hrvatsku vojsku ulažemo više nego ikada, moderniziramo je, stvaramo Oružane snage koje su spremne u svakom trenutku odvratiti bilo kakav pokušaj nasrtaja na našu sigurnost.

Hrvatska je prošla Domovinski rat, pretrpjela je velike ljudske žrtve i veliku ratnu štetu, pa dobro znamo koliko je važan sigurnosni kišobran NATO-a i koliko je važno ne posustati u daljnjem razvoju Oružanih snaga.

I zbog svih naših iskustava i zato što je to jedini pravi put – nastavljamo poboljšavati status i materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske te u naše Oružane snage uvoditi moderne zapadne tehnologije.

Nastavljamo intenzivna ulaganja u obrambeni sustav jer vjerujemo i znamo iz vlastitog iskustva, kako samo moderan, snažan i čvrst interoperabilan partner i saveznik pridonosi ostvarenju ciljeva NATO Saveza”.

Više o 15. obljetnici ulaska RH u NATO Savez pročitajte na poveznici.

Objava Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja