Helikopterom HRZ i PZO-a spašena ozlijeđena trudnica s Velebita

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/velebit_08082014_v-1.jpg
Foto: HRZ i PZO

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovala je u četvrtak, 7. kolovoza 2014., u helikopterskoj akciji spašavanja s Velebita ozlijeđene njemačke trudnice.


Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV bojnik Stjepan Stepić rekao je da su u akciju krenuli oko 16,40 sati iz Splita, odakle su povezli tim spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Uz jaka strujanja vjetra posada je uspjela pronaći mjesto za slijetanje što bliže Planinarskom domu Nacionalnog parka u Paklenici, gdje je nakon ukazane liječničke pomoći i stabiliziranja stanja, trudnica unijeta u helikopter, a zajedno s njom prevezena je i njezina obitelj.

Zbog težine i ozbiljnosti ozljeda, helikopter je po prvi put sletio u zadarsku luku Gaženica, odakle je kolima hitne medicinske pomoći trudnica dalje zbrinuta u zadarskoj bolnici. Cijela akcija spašavanja okončana je oko 18,00 sati.

Letačke posade ETH su u ovoj godini do sada imale 11 akcija potrage i spašavanja, pri čemu su prevezli tri pacijenta i oko 80 pripadnika HGSS-a i MUP-a.



Vijesti