Helikopter HRZ i PZO u još jednoj akciji spašavanja na Paklenici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/paklenica_13082015_2_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a helikopterom MI-8 MTV danas, 13. kolovoza 2015., u popodnevnim satima još jednom su bile angažirane u akciji spašavanja sa prostora Nacionalnog parka Paklenica.

Ovoga puta radilo se o spašavanju ozlijeđene trudnice te je u izvlačenje pozvan helikopter HRZ i PZO. Zajedno sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja akcija je uspješno završena izvlačenjem stradale i prijevozom do helidroma u Starigradu gdje ju je preuzeo hitni medicinski tim na daljnje liječenje.

Kapetan posade helikoptera bojnik Krešimir Matan kazao je kako su akcija potrage i spašavanja učestalije u ljetnim mjesecima zbog turističke sezone, no najvažnije je brzo i sigurno doći do unesrećenih. „Danas smo dva puta spašavali stradale turiste sa Velebita, u oba slučaja potvrdili smo spremnost brze reakcije, dobru koordiniranost sa pripadnicima HGSS-a i vrhunsku osposobljenost rada posade u akcijama koje se odvijaju u planinama“, kazao je bojnik Matan.

Posadu ETH koja je sudjelovala u akcije spašavanja trudnice činili su kapetan bojnik Krešimir Matan, kopilot natporučnik Goran Petrović i tehničari letači natporučnik Božo Kuduz i desetnik Ante Smoljko.

Ovo je bila dvanaesta akcija potrage i spašavanja pripadnika Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja u ovoj godini.



Priopćenja