Godišnja međunarodna konferencija Atlantskog vijeća Albanije u Tirani

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tirana_m.jpg

U organizaciji Atlanskog vijeća Albanije u Tirani je 19. i 20. listopada 2007. održana 12. Godišnja međunarodna konferencija pod nazivom «U cilju trajne sigurnosti i razvoja na Zapadnom Balkanu». Brojni predstavnici Atlantskih vijeća: Albanije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, mladih Albanije, predstavnici društva Atlantskog sporazuma, NATO zapovjedništva, oružanih snaga i diplomacije raznih zemalja, bivši i sadašnji visoki državni dužnosnici, predstavnici sveučilišta i medija, nazočili su konferenciji te sudjelovali na zasjedanjima kao glavni govornici i govornici panela.


Prvog dana konferencije na zasjedanju pod nazivom «Stvarni napredak Zapadnog Balkana na njegovom putu Euro-atlantskim institucijama te cijene i benificije ovog procesa», glavni govornici su bili predstavnici zemalja Američko-jadranske povelje kao izvrstna primjer regije u doprinosu međunarodnoj sigurnosti. Na zasijedanju je uz ministre obrane Albanije Fatmira Mediua i Makedonije Lazara Elenovskog, sudjelovao je državni tajnik Ministarstva obrane RH Mate Raboteg predočivši suradnju zemalja Američko-jadranske povelje i izražavajući iskreno uvjerenje da su zemlje Američko-jadranske povelje na pravom putu postati dio Euro-atlantske zajednice.

«Osim napretka unutarnjih institucionalnih, političkih i ekonomskih reformi, Hrvatska je postigla značajan napredak u transformaciji njezinog obrambenog i sigurnosnog sustava», naglasio je državni tajnik Mate Raboteg, posebno istaknuvši hrvatsko sudjelovanje u NATO vođenim operacijama u Afganistanu te zajednički medicinski tim u Afganistanu. Euro-atlantska integracija je i poticaj i sredstvo jačanja povjerenja i sigurnosti u regiji. Na 12. Godišnjoj međunarodnoj konferenciji u Tirani, Hrvatska je pozdravila napredak zemalja Jugoistočne Europe prema članstvu u NATO-u te potvrdila da će nastaviti daljnju afirmaciju regionalne komponente ovog procesa.



Vijesti