Glavni direktor Vojnog osoblja EU na HVU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/van_oscha-hvu_20052011_v.jpg

Glavni direktor Vojnog osoblja Europske Unije (EUMS) nizozemski general Ton Van Osch danas je, 20. svibnja 2011., boravio u posjetu Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“.

 

Generala Van Oscha su na HVU „Petar Zrinski“ primili ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov i zapovjednik Ratne škole HVU-a brigadni general Slaven Zdilar. Uslijedila je kratka prezentacija o ustroju, ulozi i povijesti HVU-a, koju je u Zapovjedništvu iznio dekan Učilišta brigadir Željko Akrap.

Središnji dio posjeta posvećen je predavanju generala Van Oscha polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ pod naslovom „Uloga oružanih snaga u Europskoj Uniji“. Predavanje je održano u sklopu predmeta „Vojna strategija i operacije“, s naglaskom na sustave odgovora na krize koji se primjenjuju u EU.

Najvećim postignućem obrambenog i sigurnosnog sustava EU Van Osch označio je napredak u onome što se danas naziva „sveobuhvatnim pristupom“, tj. suradnju vojnih sa civilnim strukturama EU u provedbi širokog broja aktivnosti. Kao konkretne primjere u kojima se ta suradnja provodi naveo je operacije EU u Somaliji. Također, direktor EUMS-a istaknuo je da je razvoj zajedničkih obrambeno-sigurnosnih sposobnosti EU vrlo bitan, jer se ne može očekivati da će NATO rješavati sve sigurnosne probleme koji se tiču ponajprije zemalja Unije.

Govorivši o Republici Hrvatskoj, Van Osch je pohvalio dosadašnji angažman u mirovnim operacijama EU-a, kao i sudjelovanje OS RH u Borbenim skupinama. „Podržavam i s nestrpljenjem očekujem pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo EU“, naglasio je nizozemski general.

Zadaća EUMS-a je savjetovanje ureda Visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Zaduženi su za direktno upozoravanje na moguće sigurnosne probleme, te provedbu strateškog planiranja i procjenu situacija. EUMS danas ima ključnu ulogu u razvoju Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (CSDP) Europske Unije, kao i u provedbi operacija i mirovnih misija pod ingerencijom EU. Jedina je stalno integrirana vojna struktura EU, a ustrojbeno je dio Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS). EUMS dobiva zadaće od Vojnog odbora EU, tijela koje se sastoji od načelnika stožera oružanih snaga zemalja članica.



Vijesti