General Šundov na sastancima Vojnih odbora NATO-a i EU u Bruxellesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/EUMC_19052016_v.jpg
Izvor: European Union

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov sudjelovao je  na sastancima Vojnog odbora Europske unije (EUMC) i Vojnog odbora NATO saveza (MC – Military Committee), u formatu načelnika glavnih stožera, koji su se održali 17. i 18. svibnja 2016. godine u Bruxellesu.

Na sastanku Vojnog odbora NATO-a raspravljalo se o  dugoročnoj prilagodbi NATO saveza aktualnom sigurnosnim izazovima, o jačanju obrambenih sposobnosti saveza, provedbi Akcijskog plana spremnosti (Readiness Action Plan), budućnosti misije Resolute Support u Afganistanu te razvitku vojne suradnje s partnerskim zemljama.
Sastankom je predsjedao predsjedavajući Vojnog odbora NATO saveza general Petr Pavel. 175. sastanak Vojnog odbora bio je posljednji prije summita NATO-a u Varšavi koji je planiran za 8. i 9. srpnja 2016. godine.

Tijekom sastanka Vojnog odbora EU raspravljalo se o strategiji vanjske i sigurnosne politike Europske unije, o operacijama i misijama potpore miru koje predvodi Europska unija, a koje su u tijeku te o problemu migracije i njezinom utjecaju na stabilnost Europske unije.



Priopćenja