General Šundov na konferenciji u Washingtonu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sundov_18102016_v.jpg
Foto: OS RH/ S. Ciglenečki

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sudjelovao je od 16. do 18. listopada 2016. u Washingtonu na Konferenciji načelnika glavnih stožera o suzbijanju ekstremističkih i nasilničkih organizacija, na poziv predsjedavajućeg Združenog stožera Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, generala zbora Josepha Dunforda.

Na Konferenciji se raspravljalo se o modalitetima vojne suradnje u zajedničkom razumijevanju uzroka i prijetnji, razmjeni informacija i obavještajnih podataka i stvaranju inkluzivne vojne međunarodne mreže za suzbijanje transregionalnog nasilničkog ekstremizma. Uz Republiku Hrvatsku na Konferenciju su sudjelovali i načelnici glavnog stožera i stručnjaci iz 51 zemlje svijeta, a u svojstvu nacionalnog stručnjaka u radu Konferencije sudjelovala je i savjetnica Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović.

Konferencija je održana u cilju razumijevanje transregionalnih prijetnji te kako bi se raspravili načini i modeli suzbijanja ekstremističkog i nasilnog djelovanja u regionalnim okvirima. U okviru Konferencije održane su plenarne rasprave posvećene ekstremizmu u Europi, Americi, Aziji i Pacifiku, Srednjem istoku i Africi, izlaganja i rasprave o regijama SAHEL, Bliskom istoku te panel o suzbijanju ekstremizma u narativnom kontekstu. Kao zasebna tema Konferencije bila su i pitanja stranih boraca te izvori financiranja transregionalnih ekstremističkih organizacija.

Sjedinjene Američke Države, kao domaćin i organizator Konferencije, donijele su u svibnju 2016. Nacionalnu strategiju suzbijanja nasilničkog ekstremizma u kojoj su definirani ciljevi, načini suzbijanja i djelovanja protiv ekstremizma. Uz civilne mjere prevencije protiv ekstremizma kroz jačanje diplomacije, stregijskog komuniciranja, vladavine prava, društvenog razvoja i obrazovanja, kao jedan od načina djelovanja navodi se unaprijeđivanje suzbijanja ekstremizma u kontekstu nacionalne protuterorističke strategije i šireg vanjskog i političkog djelovanja SAD-a.



Vijesti