General Pađen imenovan zamjenikom načelnika Glavnog stožera

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/padjen_20120921-3-1_v.jpg

Temeljem Odluke predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera i uz suglasnost ministra obrane brigadni general Mate Pađen imenovan je na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za operacije s danom 1. listopada 2012. godine.

Brigadni general Mate Pađen rođen je 24. rujna 1962. u Ogulinu. Magisterij Strategije nacionalnih resursa stekao je 1998. Godine u Washingtonu D.C, SAD.
U čin brigadnog generala promaknut je 17. studenog 2003. godine.
U obranu suvereniteta RH uključio se djelatno 30. lipnja 1991. kao pripadnik dragovoljačkih oružanih skupina. Od 1. rujna 1991. godine pripadnik je 143. domobranske pukovnije iz Ogulina u kojoj je prošao sve razine dužnosti zaključno s dužnošću zapovjednika pukovnije. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicama za 5 i 10 godina časne i uzorne službe, Redom Hrvatskog pletera, Redom Hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, te medaljama „Oluja“ i „Iznimni pothvat“.
Po završetku Domovinskog rata sustavno se školovao na Zapovjedno-stožernoj školi OSRH „Blago Zadro“ uključujući program izobrazbe za stožernog časnika pod okriljem MPRI programa. Također je završio prvi naraštaj Vojno-diplomatske škole Ministarstva obrane RH, te jezičnu izobrazbu engleskog jezika u RH i SAD. Potom je bio upućen na izobrazbu u inozemstvo na prestižni National Defense University Washington D.C. SAD. Završio je i više funkcionalnih tečajeva u RH i inozemstvu iz područja obrane i nacionalne sigurnosti uključujući izobrazbu „George C. Marshall Center“ u Garmisch-Partenkirchenu u Njemčkoj.

Nakon Domovinskog rata obnašao je niz visokih i odgovornih voditeljskih i zapovjednih dužnosti, od čega većinu iz područja obrambene politike i međunarodne vojne suradnje, uključujući dužnosti načelnika odjela u Uredu za vojne izaslanike i protokol, načelnika Odjela za provedbu programa MPRI, načelnika Uprave za obrambenu politiku, zamjenika načelnika te potom načelnika Uprave za vojnu strategiju i obrambeno planiranje, kao i načelnika Uprave za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju.

U studenome 2007. godine Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske upućen je na dužnost vojnog izaslanika RH u SAD, a u travnju 2008. imenovan je i na dužnost vojnog izaslanika RH u Kanadi, sa sjedištem u Washingtonu.
Priopćenja