General Breedlove u posjetu Hrvatskoj i OSRH

Saveznički zapovjednik za operacije NATO-a (SACEUR), general zbora Philip M. Breedlove boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske od 18. do 20. ožujka 2014. godine.

General Breedlove  će se u utorak, 18. ožujka 2014. sastati s predsjednikom Republike Hrvatske, Ivom Josipovićem, zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom te s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske,  generalom zbora Dragom Lovrićem.

Također, predviđen je i posjet generala Breedlovea Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.
Tijekom sastanaka s visokim hrvatskim državnim i vojnim dužnosnicima raspravljat će se o operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a u kojima sudjeluje i Hrvatska, regionalnoj suradnji i suradnji Republike Hrvatske sa susjednim zemljama, razvoju sposobnosti NATO-a i projektima unutar inicijative „Pametne obrane“.
Drugog dana boravka u Hrvatskoj general Breedlove otputovat će u Split gdje će posjetiti Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM).

U Splitu će se od 19. do 20. ožujka 2014. održati 3. Konferencija načelnika stožera oružanih snaga Srednje Europe ,koju organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (EUCOM).

General Breedlove će sudjelovati na Konferenciji u ulozi zapovjednika EUCOM-a.

Na Konferenciji će sudjelovati načelnici glavnih stožera iz Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke, te zapovjednici nacionalne garde američkih saveznih država Illinoisa, Ohia, Colorada, Minnesote, Texas-a, Nebraske, Tennessee-a i Alabame.

Tijekom Konferencije razmotrit će se međusobna suradnja oružanih snaga zemalja sudionica te zajednički projekti pod okriljem Saveza, kao što je inicijativa "Pametne obrane".

Načelnici glavnih stožera će razmotriti i operacije potpore miru u kojima sudjeluju oružane snage zemalja sudionica Konferencije.



Najave