Dva Canadaira upućena u gašenju požara u Gaćeleze

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/canadair_08072015_v.jpg
Foto: Arhiva HRZ i PZO

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenskih snaga OS RH, 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a  iz vojarne Zemunik upućena su danas, 8. srpnja 2015. godine oko 13,00 sati u akciju gašenja požara na područje Gaćeleza u Šibensko-kninskoj županji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja), zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 9 požara (5 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj županiji i po jedan u Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji).

Ovo je 46. požar u ovoj godini, u kojima su u gašenju sudjelovale zračne snage iz baze Zemunik, a od većih požara ističe se požarište Lokva Rogoznica (4. srpnja), koji je ujedno i najveći do sada ovogodišnji požar koji su gasile zračne snage s 4 Canadaira CL-415 i na koji su ukupno izbačene 582 vodene bombe, pri čemu je ostvareno 39 sati naleta.

Sveukupno su od 23. lipnja 2015. zračne snage 93. zb HRZ i PZO-a ostvarile oko 740 letova i 62 sata naleta u gašenjima požara, pri čemu je izbačeno više od 4000 tona vode.

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi Protupožarne sezone temeljem aktivnosti Programa Vlade RH, u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Oružane snage RH organiziraju se za zadaće potpore vatrogasnim snagama RH, s prioritetom na području priobalja i otoka.

Za provedbu PP sezone 2015. ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage OS RH (PP NOS OS RH) od snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), kao glavne nositeljice snaga te Hrvatske kopnene vojske (HKoV) s dva protupožarna voda, Hrvatske ratne mornarice (HRM) te snaga Zapovjedništva specijalnih snaga  (ZSS) - Tima za Službu potrage i spašavanja (SPS).

U ovogodišnjoj PP sezoni angažirano je šest aviona CL-415, šest aviona AT-802 (u 93. zb „Zemunik“) i dva helikoptera Mi-8 MTV (u vojarni "Knez Trpimir", Divulje) te dva broda i dvije gumene brodice.



Priopćenja