Dva Canadaira upućena na požarište kod Bakra

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/bakar_29062019_1_v-1024x768.jpg

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u nedjelju, 30. lipnja 2019. godine oko 13,00 sati u akciju gašenja požara uz željezničku prugu na lokaciji Škrljevo-Meje kod Bakra u Primorsko-goranskoj županiji.

Objava Dva Canadaira upućena na požarište kod Bakra pojavila se prvi puta na MORH.

Uz zračne snage, na terenu je oko 30 vatrogasaca iz devet postrojbi. Ujedno, ovo je prvi požar u kojemu su angažirane zračne protupožarne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je započela 17. lipnja.

Zadaća Hrvatske vojske kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Tako i ove godine Hrvatska vojska sudjeluje u PP sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Hrvatska kopnena vojska sudjeluje s 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3” za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

Foto: HRZ

Objava Dva Canadaira upućena na požarište kod Bakra pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica