Državni tajnik Jakop s veleposlanikom Irske u RH Ruaidhrijem Dowlingom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/05/2024-05-02-jakop-1024x683.jpg
Državni tajnik Jakop s veleposlanikom Irske u RH Ruaidhrijem Dowlingom | Foto: MORH

Tijekom susreta izražena je spremnost daljnjeg produbljivanja suradnje na bilateralnoj razini i multilateralnoj razini

Državni tajnik Zdravko Jakop sastao se danas 2. svibnja 2024. s veleposlanikom Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhrijem Dowlingom.

Sastanak se održao u svjetlu kandidature načelnika Glavnog stožera Obrambenih snaga Irske general-pukovnika Seána Clancyja za predsjedavajućeg Vojnog odbora Europske unije (EUMC), koji će se odabrati 15. svibnja 2024. tijekom sastanka Vojnog odbora na razini načelnika Glavnih stožera.

Prezentacija irskog kandidata održana je nastavno na pismo koje je ministar obrane Irske Micheál Martin uputio potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Ivanu Anušiću s informacijom o predmetnoj kandidaturi i zamolbom za podršku Republike Hrvatske pri njegovu odabiru.

Bilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Irske očituje se u zajedničkom sudjelovanju u operacijama i misijama u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, sudjelovanjem u borbenim skupinama EUBG i zajedničkim sudjelovanjem u tri PESCO projekta te prisutnošću snaga u sklopu NATO misije KFOR u Republici Kosovo, kao i u okviru operacija potpore miru UN-a.

Zaključno je izražena spremnost daljnjeg produbljivanja suradnje na bilateralnoj razini i multilateralnoj razini.

Objava Državni tajnik Jakop s veleposlanikom Irske u RH Ruaidhrijem Dowlingom pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti